Gehucht Zevenhuizen strijdt tegen ontsluitingsweg van grote buurman Amersfoort

AMERSFOORT - Zo'n veertig woningen staan er in Zevenhuizen, een gehucht in de gemeente Bunschoten. De bewoners van het buurtschap komen in het geweer: zij willen niet dat een weg die een nieuwe woonwijk van grote buurman Amersfoort moet aansluiten op de A1 door hun kleine plaatsje komt. "Wij snappen tot op de dag van vandaag niet waarom Amersfoort hiervoor kiest."
Harm Kranenberg wil dat Amersfoort alle opties voor een weg naar de A1 openhoudt.
Harm Kranenberg wil dat Amersfoort alle opties voor een weg naar de A1 openhoudt. © RTV Utrecht
Bijna twee jaar geleden raakte de wegen-soap in een impasse. Een weg door Zevenhuizen zou de beste manier zijn om de nieuw te bouwen woonwijk Vathorst-Bovenduist aan te sluiten op de A1, blijkt uit onderzoek van de gemeente Amersfoort. De gemeente Bunschoten liet daarop zelf een onderzoek uitvoeren en wat bleek: het onderzoek van Amersfoort was onvolledig en onjuist. Vooral met de belangen van de inwoners van het buurtschap Zevenhuizen (gemeente Bunschoten) hield Amersfoort geen rekening.
"Ons grootste bezwaar is dat die weg het woongenot van deze woningen ernstig ontregeld omdat je het verkeer ziet, hoort, ruikt, enzovoorts enzovoorts", zegt bewoner Harm Kranenberg. Bovendien is er een veel beter alternatief, vindt Zevenhuizen: een ontsluitingsweg via de achterzijde van Vuilstort Smink, langs de A1.
Bewoners van de nog te bouwen woonwijk moeten dan wel een kilometer verder rijden om bij de A1 te komen, maar volgens Kranenberg is de aanleg van zijn alternatief goedkoper en scheelt het ook nog eens in uitstootrechten.
Het nadeel van die alternatieve route is, dat de verkeersdoorstroom mogelijk een stuk minder goed is, of zoals de gemeente Bunschoten het verwoord: "de verkeersafwikkeling is bij het toepassen van het Zuidelijke tracé niet robuust." Bunschoten laat weten dat de gesprekken met Amersfoort en de bewoners van Zevenhuizen nog lopen en er mogelijk compesatie en andere maatregelen volgen om de Zevenhuizenaren tegemoet te komen. "De uitkomst van de gesprekken zal na de zomer worden besproken met de gemeenteraad"
Reactie gemeente Amersfoort

"We zijn in Amersfoort in gesprek over de ontwikkeling van Bovenduist. Daarom is afgelopen dinsdag in de gemeenteraad van Amersfoort ook gesproken over de kaders voor de ontwikkeling van Bovenduist. Binnen die context wordt ook het gesprek gevoerd over de ontsluitingsweg. Daar is nog geen besluit over genomen. Voordat dat gebeurt worden alle argumenten goed afgewogen. Binnenkort zal eerst de raad in Bunschoten over de weg spreken. Over de kaders voor de ontwikkeling van Bovenduist is in Amersfoort binnenkort ook nog een vervolg gesprek in de gemeenteraad."

De gemeenteraad van Amersfoort praat vanavond verder over de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk en heeft het onder andere over de aan te leggen wegen. Er zullen nog geen besluiten worden genomen, dat volgt in een later stadium. Namens het buurtschap heeft Harm Kranenberg de gemeente verzocht alle opties open te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.