Alle gegevens gevaccineerden nu in een centrale administratie

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Alle gegevens van de mensen die door de GGD'en zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, staan nu in de centrale administratie. De achterstand bij het doorgeven van die informatie aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is weggewerkt. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
De gegevens van enkele honderdduizenden gevaccineerde mensen waren vorige week nog niet binnengekomen. Vanaf vandaag kunnen alle Nederlanders in de CoronaCheck-app en op mijn.rivm.nl zien wanneer ze gevaccineerd zijn en welk middel ze hebben gekregen.
Mensen die gevaccineerd zijn en toestemming hebben gegeven om hun gegevens te delen met het RIVM zouden met de CoronaCheck-app kunnen bewijzen dat ze hun inentingen hebben gehad. Daarmee kunnen ze toegang tot evenementen krijgen en vanaf donderdag ook bepaalde landen bezoeken. Het is ook mogelijk om een papieren bewijs te maken.

Overbelast

Arts Infectieziektenbestrijding Putri Hintaran vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat er sinds de lancering van de CoronaCheck-app veel vragen zijn binnengekomen bij de GGD Regio Utrecht. "Vanaf het begin probeert iedereen natuurlijk meteen zijn status te uploaden zodat je zo snel mogelijk op vakantie kunt. Het systeem raakte overbelast en liep vast, of de gegevens waren niet zichtbaar. Mensen die vanwege een coronabesmetting maar één keer worden ingeënt kregen te zien dat ze niet volledig gevaccineerd waren. Dat soort dingen levert vragen op die we niet altijd kunnen beantwoorden, omdat het nu eenmaal niet onze app is."
Volgens Hintaran kunnen medewerkers van de GGD wel proberen mensen door het proces van de app heen te helpen, maar de informatie is ook te vinden op de overheidswebsite coronacheck.nl.
Ondertussen blijven de besmettingscijfers in de provincie Utrecht dalen. Afgelopen week testten 342 mensen positief op het coronavirus en werden er drie mensen opgenomen in het ziekenhuis.
De coronacijfers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.