Nour (17) runt een huiswerkschool voor kinderen uit kwetsbare wijken
UTRECHT - Je moet er maar de energie voor hebben: je 4-VWO doorlopen, een sociaal leven erop nahouden én twee huiswerkscholen oprichten en coördineren. De 17-jarige Nour El Ghezaoui doet het in ieder geval allemaal. Én dat wordt opgemerkt: haar initiatief is genomineerd voor een Young Impact Award.
Nour gaf al enige tijd één op één bijles, maar wilde het eind vorig jaar serieuzer gaan aanpakken. Ze begon in Zeist, nadat ze een oproep zag voor iemand die meerdere kinderen kon begeleiden bij hun huiswerk. "Ik heb zelf discriminatie ervaren omdat ik uit Kanaleneiland kom en naar het gymnasium ging. Dus nu wil ik iets doen voor de wijk."
Nour (17) heeft een eigen huiswerkschool opgezet, speciaal voor kinderen uit kwetsbare wijken. Zelf is ze nog bezig met haar eigen middelbare school af maken.
Nour voelt zich sterk persoonlijk gemotiveerd om iets voor de kinderen en de wijk te betekenen. "Het moet genormaliseerd worden dat ook kinderen uit wijken als Kanaleneiland naar hoge niveaus gaan."
Op een gegeven moment werd dat er wel in gestampt: jij komt uit Kanaleneiland en je bent Marokkaans.
Zelf begon ze op het Stedelijk Gymnasium in de stad. Maar daar voelde ze zich nooit echt thuis, vertelt ze. Ze kreeg reacties als: 'huh, hoe kun jij slim zijn, jij komt toch uit Kanaleneiland?'
Ook gaven sommige medeleerlingen haar het gevoel dat ze nog nooit een Nederlander met een andere afkomst hadden ontmoet. "Op een gegeven moment werd dat er wel in gestampt: jij komt uit Kanaleneiland en je bent Marokkaans."

Nadat ze een hele tijd ziek is geweest door een maagbacterie, wisselt de Utrechtse van school. Daar bevalt het haar een stuk beter. Maar tijdens de coronacrisis begint het opnieuw te knagen: veel liever is ze écht bezig, vertelt ze. Zo ging ze het afgelopen jaar meer tijd investeren in bijles geven, met als summum de officiële oprichting van twee huiswerkscholen. Eentje in Zeist en eentje in haar eigen Kanaleneiland.
Gebrek aan de juiste hulp
Nour vermoedt namelijk dat ze niet de enige uit haar buurt - of vergelijkbare wijken - is die de middelbare school zo ervaart. En juist op die leerlingen wil ze zich richten. Bij de huiswerkschool zitten dus voornamelijk kinderen uit wat zij 'achterstandswijken' noemt. "Ik wil alle capaciteiten uit die kinderen halen. Ze beheersen het wel maar er is vaak niet de juiste hulp."
Nour duidt op het feit dat bijlessen en huiswerkbegeleiding vaak aan de prijzige kant zijn. "Daarvoor ben ik er eigenlijk." Nour vraagt naar eigen zeggen weinig voor haar service. Bovendien werkt ze samen met andere studenten voor wie het bijles geven onderdeel is van hun stage. Op die manier kan ze het ook goed voordelig houden.
Young Impact Award
Nour's initiatief is genomineerd voor een Young Impact Award. Dat is een prijs voor jongeren die hun best doen om een positieve impact te maken, doorgaans via een maatschappelijk project.
Ongeacht of ze de prijs wint: Nour wil doorgaan met de huiswerkscholen. Sterker nog: ze wil groeien en durft te dromen. "Ik hoop dat we meer vestigen krijgen. In eerste instantie in Nederland, maar misschien later ook wel in het buitenland."
Nour is overigens niet de enige kandidaat uit onze provincie die kans maakt: in drie verschillende categorieën zijn in het totaal nog vier Utrechtse initiatieven genomineerd. Vanmiddag rond 17.00 uur krijgen zij te horen of ze de prijs hebben gewonnen. Dan worden ze ambassadeur voor Young Impact en krijgen ze geld om hun initiatief verder uit te bouwen.