ProRail: 'Grote storing zoals eind mei kan zich niet meer voordoen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - ProRail heeft technische maatregelen genomen die moeten voorkomen dat door een storing in het telefoniesysteem het treinverkeer stil komt te liggen. Op 31 mei zorgde een storing in het zogenoemde INTtel-systeem er nog voor dat er urenlang in vrijwel heel Nederland geen treinen reden.
Machinisten en verkeersleiders konden door de technishce problemen niet meer goed met elkaar communiceren. Vanaf 14.30 uur stonden de treinen daardoor stil. Een paar uur later werd het treinverkeer langzaam weer opgestart, maar de dienstregeling was de rest van de dag nog ontregeld.
Naast technische aanpassingen, zorgt ProRail voor meer noodtelefoons. Ook wordt de noodprocedure verbeterd en krijgen medewerkers meer training.
Daarmee is niet gezegd dat elk type storing ook valt te voorkomen. Eerder vandaag liet ProRail weten dat het spoornetwerk niet berekend is op extreem winterweer, zoals dat begin februari voorkwam.
Op 7 februari reden er daardoor helemaal geen treinen. De dagen daarna was er een zeer beperkte dienstregeling en vielen alsnog veel treinen uit. Volgens ProRail is uit een evaluatie duidelijk geworden dat het spoor toen tegen "technische grenzen" aanliep.
Er zijn volgens de spoorbeheerder wel een paar verbeteringen mogelijk. "Maar helemaal voorkomen dat er problemen ontstaan bij dit soort extreem winterweer kan niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.