Utrecht plaatst camera's bij overlast-hotspots Griftpark, Billitonkade en Adenauerlaan

Politie in het Griftpark.
Politie in het Griftpark. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat op drie nieuwe plekken cameratoezicht inzetten. Het gaat om het Griftpark, de Adenauerlaan in Kanaleneiland en het gebied bij de Billitonkade en Leidsekade in Lombok.
Utrecht beschikt over zes flexibele camera's die tijdelijk ingezet kunnen worden tegen overlast of criminaliteit. In het Griftpark zijn in de zomermaanden steevast veel meldingen over geluidsoverlast van jongeren. Daarnaast is de Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) momenteel een verzamelplek van gebruikers, dealers, dak - en thuislozen en hostelbewoners. De afgelopen maanden hebben er meerdere vechtpartijen plaatsgevonden.
Een andere bron van overlast in het park is de skatebaan. De gemeente spreekt van "zorgelijk middelengebruik" van soms zeer jonge jeugd. Ook vertonen sommige jongeren hier provocerend gedrag.

Bilitonkade-Leidsekade

Rondom de Billitonkade en Leidsekade wordt cameratoezicht ingezet omdat al langere tijd sprake is van overlast en criminaliteit. Omwonenden ervaren geluidsoverlast en hebben te maken met zwerfvuil, dealers, drugs- lachgas- en alcoholgebruik en personen die verward gedrag vertonen. De overlast gaat vaak door tot diep in de nacht.

Adenauerlaan

Bij de Adenauerlaan in Kanaleneiland-Noord komen grote groepen jongeren samen. Al jaren zorgt dit voor overlast, al was het een tijd rustiger na een aanpak waarbij ook ouders waren betrokken. Door de coronamaatregelen kwam dit echter op een laag pitje te staan. Het gevolg is dat het aantal overlastmeldingen afgelopen jaar weer flink is toegenomen.
Het gaat volgens de gemeente bijvoorbeeld om schreeuwen, vervuiling, hard rijden en het afsteken van vuurwerk. Bovendien stellen de jongeren zich intimiderend op naar buurtbewoners en voorbijgangers.
Doordat camera's in het verleden zichtbaar hebben bijgedragen aan de rust in de buurt, zien veel bewoners van de Adenauerlaan het liefst dat er permanent cameratoezicht komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.