10 jaar oorlog in Syrië: 'Ze had het beste restaurant in Aleppo'

PROVINCIE UTRECHT - Broodjes met hummus, baba ganoush en muhammara staan in de middag op het menu bij The Colour Kitchen. Ze komen van de hand van de Syrische Mayada Kasous (50), die stage loopt bij het restaurant in Zuilen. "Als mensen een hap nemen van Syrisch eten, worden ze altijd helemaal blij", zegt Mayada. Haar leven is de afgelopen jaren erg veranderd, maar haar grote liefde voor eten is gelijk gebleven.
Mayada Kasous
Mayada Kasous © RTV Utrecht / Milo Hornstra
Al tien jaar woedt er een oorlog in Syrië. Meer dan 6,3 miljoen mensen zijn sinds 2011 het land ontvlucht. Jaarlijks vragen duizenden Syriërs asiel aan in Nederland. Zo ook in de stad Utrecht, waar de grootste groep statushouders uit Syrië komt. Deze week vertellen we elke dag het verhaal van in totaal vijf Utrechters die de afgelopen jaren de Syrische oorlog zijn ontvlucht.

Geen falafel, maar friet

"Ik leef voor eten. Elke dag, elk uur ben ik bezig met het maken ervan. Bij alles wat ik doe, denk ik eraan." Opmerkelijk is het dus niet dat Mayada bij haar aankomst in Nederland, vier jaar geleden, gelijk op zoek ging naar een professionele keuken. Hoewel Mayada door de Syrische oorlog een hoop verloren heeft, zoals haar eigen restaurant, heeft ze haar broer en zussen in Nederland en haar dochter nog in Syrië. Ook heeft ze haar favoriete recepten nog, die staan namelijk in haar geheugen gegrift. "Bij mijn stage vinden ze het eten soms zo lekker dat ik dan de recepten voor ze moet opschrijven."
Mayada Kasous verloor haar eigen restaurant in Syrië en loopt nu stage in Utrecht
"Zelf heb ik ook Nederlands eten geprobeerd: kroket en friet, maar dat vond ik maar een beetje lekker." Hoewel het voor iemand met zo'n grote liefde voor eten moeilijk kan zijn om te belanden in een land met een hele andere keuken, is dat voor Mayada niet het geval. "In Nederland hebben ze veel Turks, Marokkaans en Surinaams eten. Dat is heerlijk. Ook in de supermarkt zie ik veel mensen die falafel en hummus kopen. Dat maakt me blij", zegt Mayada terwijl ze een grote lach op haar gezicht tovert.

Het beste restaurant van Aleppo

Met een bord vol broodjes loopt de Syrische kok naar de etenszaal om te gaan lunchen met haar collega's. Deze maaltijd is eigenlijk het meest leerzame moment van de dag voor haar, aangezien de stage meer gericht is op het leren van de Nederlandse taal dan het opdoen van kookervaring. Die ervaring had ze namelijk al: "In Aleppo heb ik tien jaar lang een eigen restaurant gehad. We deden aan catering en hadden een open buffet. Het was niet groot, er werkte zo'n tien mensen."
Kok Mayada met haar gemaakte Syrische lunch.
Kok Mayada met haar gemaakte Syrische lunch. © RTV Utrecht / Milo Hornstra
"Maar ze waren echt de beste van de stad!", zegt een goede vriendin van Mayada die haar op weg helpt met het vinden van de juiste Nederlandse woorden. "Iedereen wilde naar haar restaurant toe. Het was echt bekend." Toch is er niet veel meer over dan goede herinneringen: "Het gebouw is nu verdwenen", legt Mayada uit terwijl ze met haar handen een steeds groter wordende explosie uitbeeld. "En toen ik naar Nederland kwam, is mijn mobiel kapotgegaan. Ik ben al mijn foto's kwijt."
Bij het nemen van een hap van een van de Syrische broodjes, klaart Mayada weer op. "Utrecht is een mooie, rustige stad en de mensen zijn altijd blij", vervolgt ze. "Mijn droom is om hier een klein restaurant te beginnen - en het moet goedkoop zijn. Dan hoop ik allemaal mensen te zien die genieten van Syrisch eten." Precies zoals Mayada genoot van Syrisch eten toen ze nog in Aleppo woonde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.