Instellingen

10 jaar oorlog in Syrië: 'Er is daar geen uitkering of bijstand'

PROVINCIE UTRECHT - De pas gebouwde Moreelsebrug bij het station in Utrecht is de perfecte metafoor voor Amer Alomari (29). "De brug is nieuw hier, net zoals ik, en hij maakt verbinding tussen oud en nieuw, net zoals ik een brug wil maken tussen nieuwkomers en de gemeente", zegt Amer, kijkend van de brug naar zijn werkplek, het Utrechtse Stadskantoor.
Al tien jaar woedt er een oorlog in Syrië. Meer dan 6,3 miljoen mensen zijn sinds 2011 het land ontvlucht. Jaarlijks vragen duizenden Syriërs asiel aan in Nederland. Zo ook in de stad Utrecht, waar de grootste groep statushouders uit Syrië komt. Deze week vertellen we elke dag het verhaal van in totaal vijf Utrechters die de afgelopen jaren de Syrische oorlog zijn ontvlucht.
In het jaar waarin de plannen voor de Moreelsebrug begonnen, kwam Amer vanuit Syrië naar Nederland: 2014. Vier jaar later begint hij met werken voor de gemeente Utrecht. "Het was moeilijk om het systeem en alle regels te leren kennen in Nederland dus wilde ik andere mensen hiermee helpen." Als adviseur voor de Gemeente Utrecht zet Amer zich nu in om migranten die recent naar Utrecht zijn gekomen, oftewel nieuwkomers, de weg te wijzen.
Amer Alomari vluchtte vanuit Syrië naar Nederland en werkt nu bij de gemeente Utrecht

Vertrouwen opbouwen

Het is geen toeval dat Amer zich hard maakt voor een goede overheid. Hij weet dat het ook anders kan. "Het begint allemaal bij vertrouwen. In Syrië had ik helemaal geen vertrouwen in het regime. De politici daar bepalen zelf wat ze willen, zonder te luisteren naar de inwoners", zegt Amer. "Er is ook geen uitkering of bijstand en de gemeente doet niet aan begeleiding."
Niet alleen moet de burger vertrouwen hebben in de overheid, maar ook vice versa, zo vindt Amer. "Het is ook mijn taak om mijn collega's te informeren over de situatie van nieuwkomers. Een situatie die ikzelf ook heb meegemaakt. De gemeente moet namelijk ook vertrouwen hebben in de nieuwkomers", zo zegt Amer. "Dan zullen ze uiteindelijk ook meer bieden, zoals werk, trajecten en kansen."

Arabische persconferentie

Ook buiten de werkuren is Amer bezig met verbinden. Dé manier om nieuwkomers te bereiken, weet hij, is via sociale media. Meer dan vijfentwintigduizend volgers zien dagelijks de informatieve posts die Amer op Facebook plaatst. "In het begin van de coronacrisis was er te weinig geschikte informatie in het Arabisch over het Nederlandse beleid. Daarom ben ik begonnen met het plaatsen van samenvattingen van de persconferenties van meneer Rutte in het Arabisch. Ik kreeg meteen heel veel positieve reacties."
De favoriete pauzeplek van Amer, langs de Singel.
De favoriete pauzeplek van Amer, langs de Singel. © RTV Utrecht / Milo Hornstra
Maar alle inspanningen vragen, ook voor Amer, om pauzes. Met een koffie to go wandelen langs de Singel biedt rust. "Ik vind dit een mooie plek om na te denken over toekomst - en verleden." Waarmee Amer verraadt dat hij liever vooruitkijkt dan terugblikt. "Ik zou graag nog meer willen betekenen voor de stad Utrecht. Mijn uitdaging is dat alle nieuwkomers precies weten hoe alles hier werkt. Dat is echt mijn grote droom."
Amer Alomari
Amer Alomari © RTV Utrecht / Milo Hornstra

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.