Zoektocht naar vermiste Rida (19) gaat verder in Oostenrijk: dit is wat we tot nu toe weten

PROVINCIE UTRECHT - Al een maand leeft de familie van Rida Zoundri uit Zeist tussen hoop en vrees. De 19-jarige Rida raakte vermist op vakantie in Oostenrijk. De familie hoopt nog altijd hem levend terug te vinden en zet alles op alles om hem op te sporen. Dit weekend is er opnieuw een zoekactie.
RTV Utrecht is afgereisd naar Oostenrijk en spreekt daar met betrokkenen. Morgen lees je daar meer over op onze site, maar eerst: wat weten we tot nu toe over de vermissing van Rida?
Wil je deze informatie liever bekijken? Dat kan hier, in deze video:
De zoektocht naar Rida in beeld samengevat

Op vakantie

Rida is toe aan vakantie als hij in mei als eerste richting Berlijn vertrekt. Na een paar dagen verruilt hij de Duitse hoofdstad voor het Oostenrijkse Innsbruck. Hij slaapt in een simpel hotel in de buurt van het centraal station.
Op 30 mei gaat hij 's ochtends ontbijten bij de Breakfast Club. Daar ontmoet hij Kevin, een Nederlandse jongen die in de ontbijttent werkt. Ze praten met elkaar. Volgens Kevin vertelt Rida hem dat hij een bergwandeling wil maken die dag, het liefst in de buurt van de Nordkette, een berggebied ten noorden van de stad. Aan de telefoon met zijn moeder vertelt Rida dat hij de kabelbaan naar boven, die 40 euro kost, te duur vindt. Hij is van plan zelf naar boven te lopen.

Laatste contact

Gedurende de dag heeft Rida meerdere keren contact met zijn moeder en vertelt hij over zijn wandeling. Maar tegen de avond laat hij niks meer van zich horen. Zijn moeder stuurt hem meerdere appjes en probeert hem te bellen. Na een paar keer neemt Rida alsnog op, dat is rond 18.30 uur.
Rida klinkt alsof het niet goed met hem gaat, vindt zijn moeder. Hij praat traag en klaagt over pijn op zijn borst. Ook zegt hij het koud te hebben. Zijn moeder maakt zich zorgen en raadt hem aan om naar het lokale noodnummer te bellen. Het lijkt erop dat dat nooit is gelukt. Die avond is de laatste keer dat Rida's familie contact met hem heeft.
In de bergen wordt naar Rida gezocht
In de bergen wordt naar Rida gezocht © RTV Utrecht

Zoekacties

De dinsdag daarna doen zijn ouders aangifte van vermissing in Oostenrijk, waarna de lokale autoriteiten een zoekactie opzetten. Het gebied rondom de stad is bergachtig en op sommige plaatsen dichtbegroeid. Dat maakt het zoeken lastig.
Met onder meer een helikopter, brandweervrijwilligers en de reddingsbrigade zoekt de Oostenrijkse politie aan de zuidkant van de stad. In dat gebied is op zondag 30 mei rond 19.10 uur voor het laatst een signaal van Rida's telefoon opgevangen. Maar in het uitgekamde gebied vindt de politie niks en de zoektocht wordt stilgezet. Pas bij concrete aanwijzingen, wil de politie de actie weer hervatten. Uitgesloten wordt dat Rida de stad al verlaten zou hebben. Zijn spullen, waaronder zijn paspoort, liggen nog in het hotel. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf.
Rida's familie laat het er niet bij zitten. Op initiatief van zijn oom, Hamid Zoundri, halen ze met een crowdfunding 20.000 euro op, waarmee ze een nieuwe zoekactie starten. Onder andere een forensisch patholoog en een oud-militair vertrekken vanuit Nederland om te gaan zoeken in het gebied ten noorden van Innsbruck. Speurhonden zouden Rida's spoor daar naartoe hebben gevolgd. Ook zouden twee getuigen Rida die dag in dat gebied hebben gezien. Maar ook daar is tot nu toe niks gevonden. Daarom begint dit weekend een nieuwe zoekactie.
Vrijwilligers zochten de afgelopen maand al mee naar Rida
Vrijwilligers zochten de afgelopen maand al mee naar Rida © Hamid Zoundri