Instellingen

Nieuwegein is 50, net als deze inwoners: 'Jong en woest aantrekkelijk'

NIEUWEGEIN - Nieuwegein is vandaag jarig! Precies vijftig jaar geleden gingen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk samen. Inmiddels wonen meer dan zestigduizend mensen in de groeikern. De stad vierde haar verjaardag vanmiddag met een lunch met onder meer de burgemeester én inwoners die dit jaar ook Sara of Abraham zien. Ze vertellen over hun leeftijd en hun woonplaats.
Thea Williams
Thea Williams © RTV Utrecht

Thea Williams: '50 voelt hetzelfde als 49'

"Toen mijn zoon 1,5 was zijn we vanuit Utrecht naar Nieuwegein gekomen, omdat hier de huizen gewoon een stuk goedkoper waren. We konden hier een heel huis kopen in plaats van in Utrecht een appartementje. Nu is er weer woningnood. Ik heb een zoon van 27, die nog steeds thuis woont. Het wordt toch tijd dat hij z'n vleugels een keer gaat spreiden, maar in deze gekte is er niets te vinden. Hij wil kopen en dat is nu gewoon niet te doen, al helemaal niet in je eentje. Sinds de verbouwing van Nieuwegein is het een goede stad geworden. Je hoeft niet meer naar Utrecht toe om te winkelen; we hebben bijna alles hier. Het is een bruisende stad. Het stempel 'nieuwbouwstad' is er nu wel een beetje vanaf, vind ik."
Marco Tomassen
Marco Tomassen © RTV Utrecht

Marco Tomassen: '50 is het nieuwe 20'

"Ik vind 50 een mooie leeftijd. 50 is het nieuwe 20. Dat kun je wel zien: jong, woest aantrekkelijk en bescheiden. Het is ook een mooie leeftijd voor Nieuwegein, een mooie stad die zich ontwikkelt. Ik woon hier nu iets meer dan een jaar in een tijdelijke woning, want het huis waar we naartoe gaan, wordt nog gebouwd. We hebben gekozen voor Nieuwegein vanwege de locatie en wat er gebouwd wordt. Dat trok ons allebei aan. We gaan in Rhijnhuizen wonen. Tot nu toe bevalt het me erg goed in Nieuwegein. Er is hier gewoon van alles. Mijn kinderen wonen ook hier, dus dat is fijn."
Paola van der Steen
Paola van der Steen © RTV Utrecht

Paola van der Steen: 'Of 50 een mijlpaal is? Ik zeg altijd net als mijn vader: gewoon doorademen'

"Ik ben geboren in Utrecht. In 2003 ben ik in Nieuwegein komen wonen voor de liefde. We moesten kiezen waar we gingen wonen. Het werd Nieuwegein, omdat daar meer mogelijkheden waren dan in Utrecht. Ik heb heel erg moeten wennen in het begin. Ik kwam uit een drukke wijk met altijd reuring. Op de plek waar ik eerst woonde in Nieuwegein was het best stil. Toen heb ik gezegd: of we gaan richting het centrum of ik ga weer terug naar Utrecht. Nu woon ik middenin het centrum, op City Plaza. Ik zeg altijd: ik woon in het Wijk C van Nieuwegein. Nu zou ik niet meer terug willen, ik ben heel tevreden hier. Er is veel groen en je kunt hier ruim wonen. Ik denk wel dat er meer voor de jeugd moet komen, zodat zij binding houden met Nieuwegein."
Joost van Lemmen
Joost van Lemmen © RTV Utrecht

Joost van Lemmen: 'Ik ben alleen bang voor de pop die ze gaan neerzetten'

"In december word ik 50. Ik zie er niet tegenop, laat maar komen. Ik ben alleen bang voor die pop die ze gaan neerzetten, zowel op m'n werk als bij mij voor de deur. Iedereen heeft het er al over. Ik woon 23 jaar in Nieuwegein. Ik kom oorspronkelijk uit Utrecht. We wilden niet in de grote stad wonen, maar in een dorpse omgeving. We zijn begonnen in een appartementje. Nu wonen we in Batau Noord: een leuke, groene buurt met scholen dichtbij. Ik woon er met veel plezier. Ik vind het water hier erg leuk. Vrienden van ons hebben een sloepje, dus dan gaan we weleens varen en kom je op heel andere plekken in Nieuwegein. Dan denk je: waar zitten we nu?! Een verbeterpuntje? De uitgaansgelegenheden. Er mogen wel een paar kroegen bij komen. Voor de jongelui lijkt me dat wel gezellig."
Nieuwegein viert 50ste verjaardag met 50-jarige inwoners

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.