Utrechtse partijen: 'Commerciële sportaanbieders eigenen zich ten onrechte de openbare ruimte toe'

Archief.
Archief. © Facebook Politie Utrecht
Utrecht - Partijen in de Utrechtse gemeenteraad storen zich aan aanbieders van sport die parken en trapveldjes claimen voor hun commerciële activiteiten. De Utrechtse SP vroeg burgemeester Sharon Dijksma of dat zo wel door kan gaan en zij zei dat het organiseren van sportactiviteiten niet vergunningplichtig is.
Commissielid Floris Boudens van de SP, zwengelde de discussie aan. Hij wilde van Dijksma weten of zij zich realiseert dat dergelijke commerciële clubs wrevel opwekken bij de overige gebruikers van parken. Dijksma kan zich dat goed voorstellen, zij bevestigt dat het gebruik van de openbare ruimte gedurende de coronacrisis behoorlijk is toegenomen.
Met name in parken zorgt het intensieve gebruik van parken tot wrevel. "En niet alleen met aanbieders van sport", benadrukte ze. Toch denkt de burgemeester dat de ergste kou inmiddels uit de lucht is. Ze verwacht dat de versoepelingen van de afgelopen week de piekmomenten in de parken zullen verminderen.

Geen vergunning

De gemeente kan niet optreden tegen commerciële aanbieders van sport, er is geen vergunning voor vereist. Toch ziet ook de gemeente de kwalijke kanten, met name als het structureel gebeurt: "Het is onwenselijk dat mensen zich structureel delen van de openbare ruimte gaan toe-eigenen voor privégebruik." De burgemeester zegt dat dat op diverse plekken in de stad wel is gebeurd, zoals in het Griftpark en bij de Oosterspoorbaan.
Fractievoorzitter Rachel Streefland (CU) onderschrijft de problematiek, zij signaleert dat meer dan eens trapveldjes door commerciële sportactiviteiten worden bezet, met name in Leidsche Rijn, waardoor kinderen er niet meer terecht kunnen. Dijksma probeerde de zaak soepel op te lossen met een oproep: "Eigen je niet meer toe dan je nodig hebt, en hinder anderen niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.