RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kamervragen SP: 'Kan verkoop Paleis Soestdijk worden teruggedraaid?'

BAARN/DEN HAAG - Kan de verkoop van Paleis Soestdijk in Baarn nog worden teruggedraaid? Die vraag stelt SP-Kamerlid Renske Leijten aan demissionair premier Rutte en demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze vraagt zich ook af waarom er gemeenschapsgeld nodig is om een financieel probleem van de eigenaar op te lossen, nadat de plannen voor het paleis ingrijpend zijn gewijzigd.

Het hoofdpijndossier van de gemeente Baarn is met de Kamervragen van de SP weer even een landelijke zaak geworden. "Het Rijksvastgoedbedrijf is erbij betrokken", zegt Leijten tegen RTV Utrecht. "Anders kunnen we zeggen dat het een lokale kwestie is die de gemeenteraad maar moet oplossen. Maar ik wil weten of het Rijksvastgoedbedrijf juist heeft gehandeld, en het gaat ook om cultureel erfgoed van ons allemaal."

Ander beeld geschetst
In Baarn en in de provincie Utrecht wordt al geruime tijd gediscussieerd over de toekomstplannen voor het paleis. Tegenstanders wijzen erop dat eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep bij de koop van het historische landgoed in 2017 een ander beeld had geschetst dan de plannen die later in de gemeenteraad van Baarn ter sprake zijn gekomen.

Een uitgebreide samenvatting van NRC van het dossier zorgde onlangs voor landelijke aandacht. De Bond Heemschut, die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, reageerde daar direct op door te stellen dat de staat Paleis Soestdijk weer moet terugkopen. Leijten speelt die suggestie nu door naar het kabinet. Ze wil weten of dat kan. "Dat ligt er aan hoe dat is vormgegeven in de voorwaarden bij de verkoop. Ik ga er vanuit dat daar toch randvoorwaarden aan zitten, maar daar heb ik nu geen inzicht in."

Borrebos
Op dit moment zoeken de eigenaren naar een alternatief voor de tien appartementencomplexen die een deel van het Borrebos zouden laten verdwijnen. En het is niet voor het eerst dat de plannen worden gewijzigd. De MeyerBergman Erfgoed Groep gaf na de koop van het landgoed aan dat het uitvoeren van de oorspronkelijk ingediende visie het bedrijf in de financiŽle problemen zou brengen.

Eind 2017 kocht MeyerBergman Erfgoed Groep het landgoed waar koningin Juliana en prins Bernhard bijna zeventig jaar hebben gewoond. Ze betaalden er 1,7 miljoen euro voor, ťťn symbolische euro per Nederlander. De nieuwe eigenaren beloofden er een podium voor innovatief en ondernemend Nederland van te maken, met exposities, bijeenkomsten en educatieprogramma's. De renovatie van het paleis moet onder meer worden gefinancierd met de bouw van woningen op de naburige marechausseekazerne. Daar komt een nieuwe woonwijk die Alexanderkwartier gaat heten.

Miljoenengat in begroting
SP-politica Leijten vraagt zich af met welk geld het miljoenengat in de begroting zal worden opgelost. Ze wil niet op voorhand concluderen dat er misbruik wordt gemaakt van gemeenschapsgeld. "Maar we stellen die vragen niet voor niets. We weten dat er vaak belangen zijn bij de ontwikkeling van vastgoed en we zien ook vaak dat de informatiepositie van de gemeente niet goed is. Misschien weet een projectontwikkelaar of vastgoedorganisatie heus wel dat wat er wordt afgesproken uiteindelijk nooit gaat werken."

Leijten wil van het kabinet weten of de verkoopprocedure wel eerlijk is verlopen. "Er waren andere partijen die het ook wel hadden willen doen en misschien hadden die er wel een betere prijs voor kunnen betalen. En ik vind het ook een slecht signaal, dat je na een democratisch besluit met handjeklap en geld van de gemeenschap de plannen verandert. Dan neem je ook de democratische besluitvorming niet serieus."

Rijksvastgoedbedrijf
De SP in de Tweede Kamer heeft onder meer belangstelling voor de Baarnse affaire omdat het Rijksvastgoedbedrijf, dat het paleis namens de staat verkocht, eerder forse kritiek heeft gekregen. "Het hele Binnenhof gaat op de schop en iedereen moet verhuizen. Er komt een kantorenkolos naast het Catshuis waardoor het park daar wordt aangetast. Omwonenden zeggen dat er bestaande kantoren van het Rijksvastgoedbedrijf leegstaan, waarom gaan we daar dan niet in?"

Bovendien, zegt Leijten, is nu al bekend dat het tijdelijk onderkomen van de Tweede Kamer te klein is. "Dat is eigenlijk idioot, dat is ook het Rijksvastgoedbedrijf die ons daartoe dwingt. De Algemene Rekenkamer is ook erg kritisch als het gaat om hun financiŽle handel en wandel."

De Kamervragen over Paleis Soestdijk zouden formeel binnen drie weken moeten worden beantwoord, maar Leijten betwijfelt of ze dan al meer weet. "De regering is daar niet altijd even soepel in. We gaan het in de gaten houden."

Te complex
MeyerBergman Erfgoed Groep laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat de renovatie en herontwikkeling van het landgoed te complex is om alles al te hebben kunnen weten toen het winnende voorstel werd ingediend. "Wij hebben de afgelopen jaren gebruikt om het landgoed en de omgeving goed te leren kennen. Mede op basis daarvan zijn de plannen op een aantal punten gewijzigd. Ons uitgangspunt is om tot een duurzame bedrijfsvoering en een toekomstbestendige invulling te komen."

De eigenaren zeggen niet doof te zijn voor de zorgen over de toekomst van het paleis. MeyerBergman heeft naar eigen zeggen waar mogelijk de plannen ook aangepast na inbreng van andere belanghebbenden. Volgens het bedrijf is het zogenoemde ontwerpbestemmingsplan dat in september aan de gemeenteraad wordt voorgelegd op onderdelen 'bescheidener en compacter'.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -