Raad Renswoude likt wonden na vertrek wethouder: 'Dit had nooit, nooit, nooit mogen gebeuren'

© Google Streetview
RENSWOUDE - Politieke intrige van dit formaat komt niet vaak voor in Renswoude. Omstandigheden rond het vertrek van wethouder Sander van 't Foort (ChristenUnie) eerder deze week tonen politiek handelen dat geen schoonheidsprijs verdient. Coalitiepartner VVD was volgens de ChristenUnie ondanks veel beraad en bemiddeling niet opzoek naar een compromis binnen de coalitie over de bijdrage voor de Regionale Energie Strategie. De wethouder zag geen uitweg meer en stapte op.
"Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld", spreekt ChristenUnie-raadslid Marco van Mourik de raad toe in een extra vergadering gisteravond. "Sander zijn een paar goede messen in de rug gestoken. Deze man die zo zijn best heeft gedaan om doelen te halen waartoe wij hem hebben opgeroepen om voortvarend aan de slag te gaan. Dit had nooit, nooit, nooit mogen gebeuren."

Crisis

De politieke crisis ontstond afgelopen dinsdagavond. In de gemeenteraad van Renswoude lag het bod van die gemeente voor de Regionale Energie Strategie (RES) op tafel. De VVD zette onaangekondigd toch een streep door een zoeklocatie voor windenergie, waardoor de definitieve bijdrage van Renswoude niet meer overeenkwam met de eerder bepaalde ambitie en de geloofwaardigheid van de wethouder. "Daar kon ik niet mee leven. Toen heb ik gezegd dat ik mijn positie opzeg", zei de opgestapte wethouder eerder tegen RTV Utrecht.
Renswoude had zich gecommitteerd aan een aandeel van 49 gigawatt, de gemeenteraad is uiteindelijk akkoord gegaan met het opwekken van 20 gigawatt.
Op deze manier ga je niet met elkaar om
Jan Pronk, fractievoorzitter ChristenUnie
ChristenUnie noemt de gang van zaken pijnlijk. Fractievoorzitter Jan Pronk (ChristenUnie) voelt zich in de steek gelaten door de coalitie met de VVD en Dorpsbelang Renswoude. Volgens de christelijke partij is de coalitie onderling vaak bij elkaar gekomen om het gevoelige RES-bod te bespreken, ook met een onafhankelijke bemiddelaar. Zelfs voorafgaand aan de vergadering op dinsdag zijn de koppen bij elkaar gestoken, maar tijdens de vergadering veranderde plots de stemming. Van Dorpsbelang kende de ChristenUnie bestaande bezwaren.
De positieverandering van de VVD kwam als grote verrassing, aldus Jan Pronk (ChristenUnie). "De VVD voer een totaal andere koers en was niet op zoek naar een oplossing binnen de coalitie. Ook de signalering van de VVD zittend op het terras met de voorzitter van de stichting die zich tegen windmolens verzet was wat ons betreft pijnlijk, genant en weinig diplomatiek."
"Voor de vergadering houd je je aan afspraken, maar tijdens verander je. Dat is moeilijk", zegt Pronk: "Hoe moeten we omgaan met coalitiegenoten met wie je afspreekt te willen behoren tot de meeste ambitieuze gemeente op duurzaamheid? Wie A zegt moet ook B zeggen. Op deze manier ga je niet met elkaar om."

Breekpunt

"Dus de vraag is wat er gebeurd is en hoe we hier zijn gekomen?", trapt fractievoorzitter Bart Bischop (VVD) zijn reactie twijfelend af. "Er zijn ook andere dossiers en in de politiek moet je compromissen kunnen maken. Op een belangrijk dossier is geen sprake van politieke uitruil. Daarop is de wethouder opgestapt. De ChristenUnie heeft de coalitie opgeblazen."
Coalitiepartij Dorpsbelang Renswoude geeft toe dat ze wisten dat het schrappen van een zoeklocatie voor de ontwikkeling van windenergie een breekpunt was voor de ChristenUnie. Fractievoorzitter Jan Stutvoet (Dorpsbelang Renswoude): "Wethouder van 't Foort is niet weggestuurd. Op zijn functioneren was niets aan te merken en hij zette Renswoude op de kaart. We hebben meerdere sessies gehad om eruit te komen. Gaande het proces begon er iets knagen. Dat onbestemde gevoel groeide dinsdag."

Irritatie

Jan Pronk hoort de betogen van zijn collega's in de raad zichtbaar geïrriteerd aan: "Ik hoor meneer Bisschop zeggen dat hij niet het vertrouwen heeft willen opzeggen en ook niet van plan was de coalitie te laten vallen. Maar hoelang wist u al dat als het bod verlaagd zou worden het bod onuitvoerbaar zou zijn?"
Het antwoord van de VVD blijft uit en de discussie mondt uit in een welles nietes. Henk van der Schoor (SGP): "De ambitie van het college was tot gisteren heel hoog. We hebben allemaal gezien dat de ambitie van Sander groter was dan die van de hele raad bij elkaar. Het is hem niet kwalijk te nemen. Ik denk niet dat iedereen zijn tempo heeft kunnen bijhouden."
Het CDA is niet rouwig om het wegvallen van de zoeklocatie voor wind, wel om het vertrek van de wethouder. Leo Verkerk (CDA): "Hij is de voortrekker geweest. Veel doorzettingsvermogen heeft hij gehad. Jammer dat het op deze manier geëindigd is."

Verder besturen

Renswoude heeft nu met Dorpsbelang Renswoude en de VVD een minderheidscoalitie. Het huidige college heeft van de volledige raad wel het vertrouwen gekregen om tot de gemeenteraadsverkiezingen aan te blijven. De functie van wethouder Sander van 't Foort wordt niet opgevuld. De andere wethouders in de gemeente nemen zijn taken over.
Lokale ondernemers uit Renswoude waren bezig met de ontwikkeling van windmolens op het grondgebied van die gemeente. Het idee van de energietransitie is dat ook de directe omgeving meeprofiteert van de opbrengst van windturbines en zonnevelden. "Het is jammer dat die initiatiefnemers nu in de kou staan", merkt ChristenUnie-raadslid Jos Verdam op.
Volgens hem betekent het schrappen van de zoeklocatie niet dat de windturbines helemaal van tafel zijn. "Wij hadden graag gezien dat ze die in 2030 hadden kunnen ontwikkelen. Nu komen ze misschien in 2033, alleen zijn ze dan niet van Renswoude."
Opmerking van de redactie: Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie stond dat de VVD tijdens de raadsvergadering op een eerder gemaakt afspraak terugkwam. Dat betrof echter niet de VVD maar Dorpsbelang Renswoude.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.