RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Maak een fietsbrug over de Lek tussen Culemborg en Houten'

UTRECHT - Er moet een fietsbrug over de Lek bij Culemborg richting Houten komen om een volwaardige doorfietsroute te creŽren tussen Den Bosch en Utrecht. Dat vindt de Fietsersbond die daarom morgen een fietstocht organiseert om het onderwerp op de politieke agenda te zetten.

"Een fietsbrug is belangrijk omdat de fiets het vervoersmiddel van de toekomst is", zegt Jan Jansen van de Fietsersbond afdeling Culemborg. "We zien nu dat de snelwegen vol staan met auto's: de e-bike is tegelijk een fenomeen dat in een onstuimige groei zit. Met dat vervoersmiddel kun je heel snel zonder je erg in te spannen grote afstanden afleggen."

Als voorbeeld noemt Jansen de afstand tussen Culemborg en Utrecht. "Dat is iets meer dan twintig kilometer, dat doe je met een e-bike in een uur. Van Culemborg naar Houten is negen kilometer, dat doe je in minder dan een half uur. Met de auto is dat zeventien kilometer, want je moet heel erg omrijden."

Maar is de veerpont dan geen optie? Jansen lachend: "Ja, maar je weet zelf ook wel dat als je met de veerpont over moet, dat hij net weg is of aan de andere kant ligt."

Politiek
Om de fietsbrug te kunnen realiseren, is de gemeente Culemborg afhankelijk van andere gemeenten en zelfs de provincie. De aanleg is namelijk niet goedkoop. Jansen schat dat er wel 20 tot 30 miljoen euro voor nodig is. "Als Culemborg zijn we dus aangewezen op Houten en de provincies."

Contact is inmiddels gelegd. De provincie Gelderland heeft een eerder dit jaar ook al een motie aangenomen om de fietsroute Culemborg - Houten te verkennen. "We moeten niet de illusie hebben dat een gemeente Culemborg of Houten dat kan betalen. Het gaat om een behoorlijk bedrag."

De fietstocht start om 13.00 uur vanuit meerdere plaatsen: in Utrecht is dat vanaf het Jaarbeursplein. Ook vanuit Houten vertrekt een groep fietsers op Het Rond. De deelnemers ontmoeten elkaar uiteindelijk op de Goilberdingerdijk in Culemborg. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de manifestatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -