Utrecht eert veteranen met kookmagazine

© Anna van Kooij
UTRECHT - Utrecht viert vandaag, een week later dan de rest van het land, veteranendag. Ze doen dat onder meer met de uitreiking van een speciaal kookmagazine, met daarin recepten van tien Utrechtse veteranen.
Naast de recepten staan ook de ervaringen van de veteranen beschreven in het blad. Een van hen is de 56-jarige Peter Bercx. Hij ging mee op missies naar Cambodja, Bosnië en de Sinai Woestijn. In 2003 stopte hij bij Defensie.
Een van die missies was inspiratie voor zijn recept, een Cambodjaanse soep. "Het is een soort noedelsoep", vertelt Peter. "Gemaakt van kippenbouillon. En hoewel veel mensen het wel denken van de Cambodjaanse keuken, het is helemaal niet spicy." Hij at de soep zelf in het land vooral aan de weg, bij straattentjes. "Juist daar kan je fantastisch eten", vertelt hij.
Hij twijfelde geen moment toen hij gevraagd werd voor het magazine. "Het is altijd fijn om erkenning en waardering te krijgen voor die tijd", aldus Peter. "De meeste mensen herkennen een veteraan op straat niet en hiermee kunnen ook alle inwoners van Utrecht kennis maken met een aantal veteranen."
Burgemeester Dijksma reikte het eerste magazine om 11.00 uur uit op de markt op het Vredenburg. De visboer en de marktmeester zijn namelijk ook allebei veteraan.
Het tijdschrift valt op de mat bij alle ongeveer 800 veteranen in Utrecht. Alle andere inwoners kunnen het blad digitaal bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.