Utrechtse Socrateslaan wordt stadsboulevard met twee rijstroken

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De Socrateslaan in Utrecht wordt grondig aangepakt. De weg krijgt één rijstrook per richting, er komt een brede groene middenstrook en aan beide zijden komt een vrijliggend fietspad. Daardoor ontstaat er ook meer ruimte langs de gevels van de woningen om groen toe te voegen. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.
De plannen passen binnen het beleid van de gemeente om gemotoriseerd verkeer te weren uit de stad. Eerder werden ook andere drukke wegen in de stad aangepakt, waaronder de 't Goylaan.

Reacties omwonenden

Bewoners konden vorig jaar reageren op de conceptplannen. Zo waren er zorgen over het voornemen om twintig parkeerplaatsen te schrappen. De gemeente heeft daarom besloten de bushalte te verplaatsen, zodat de parkeercapaciteit gelijk blijft.
Op de kruising met de Jutfaseweg kunnen weggebruikers nu nog alle richtingen op, in de nieuwe situatie is dat voorbij vanwege de komst van de middenberm. "Deze richtingen voegen we iets verderop weer toe", schrijft het stadsbestuur. Ook worden de verkeerslichten verwijderd op de kruising.

Doorstroming

Omwonenden waren ook bezorgd over de doorstroming, maar volgens de gemeente zijn die zorgen niet nodig. Uit een doorstromingsonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren, zal de verkeersafhandeling efficiënter verlopen in de nieuwe situatie.
Naar verwachting wordt de weg medio volgend jaar verbouwd. Voor het project is 5 miljoen euro gereserveerd. Ook ontvangt de gemeente 1 miljoen subsidie van de provincie Utrecht voor het aanleggen van de snelfietsroute naar IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.