OM eist 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord op ex-vriendin in De Meern

© Nicole van den Hout
DE MEERN/KAMERIK - Het Openbaar Ministerie eist 15 jaar celstraf tegen de 38-jarige David K. voor het vermoorden van zijn ex-vriendin. Ook wil het OM dat hij tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt, bleek vandaag in de rechtbank.
K. schoot vorig jaar juni zijn ex dood in haar woning aan de Marketentsterlaan in De Meern. Tijdens het gesprek met de rechters kort na de start van het proces erkende de verdachte vijf keer te hebben geschoten op zijn ex, met wie hij de relatie twee maanden eerder zou hebben verbroken.
"Het eerste schot was schrik, daarna ben ik het gaan afmaken. Dat was meer genade als ik mijn gevoel moet beschrijven", zei de verdachte over de twee schoten door het hoofd. Daarvoor was het slachtoffer al door kogels geraakt in haar zij en rug.
Volgens het OM is het niet aannemelijk dat de verdachte impulsief handelde. Hij zegt zelf dat hij met het wapen rondliep om zichzelf te doden, maar dat verhaal gelooft de officier van justitie niet. Het OM betoogde vandaag dat er sprake is van voorbedachte rade, moord dus. Daarnaast neemt het OM hem kwalijk dat hij geen spijt of berouw heeft getoond.
Tijdens de zitting kwamen meerdere opmerkelijke aspecten van de moord aan bod. Zo bleek dat zijn ex-vriendin (30) de fatale ruzie op advies van haar familie opgenomen had met haar telefoon.
Daarin zei K. dat hij op 21 mei al een keer met een doorgeladen pistool voor de deur van zijn ex-vriendin had gezeten. "Ik heb niets te verliezen, ik schiet je zo door je kanis heen", was op de opname te horen, zo lazen rechters voor.
Daarnaast bleek tijdens de zitting ook dat de verdachte foto's heeft gemaakt van het dode lichaam van zijn ex, om deze vervolgens door te sturen aan zijn huidige vriendin. Dat verklaarde onder meer de moeder van het slachtoffer, die geëmotioneerd haar verhaal deed.
Zijn voormalig schoonmoeder vertelde dat het in haar ogen echt geen impulsieve daad is geweest van K. "Hij ging op jacht, het was een missie. Het was geen ingeving. Hij droeg al uren een geladen wapen op zak. Gewetenloos, doordacht. Wat een onmens. Ik ben geamputeerd, mijn dochter is dood", snikte ze.
De familie van het slachtoffer hoopt forse schadevergoedingen te ontvangen. Ze vragen al met al rond de 200.000 euro, onder meer om de kosten van de uitvaart te dekken, shock- en affectieschade en ggz-hulp.
Advocaat Sébas Diekstra, die de familie van de omgebrachte vrouw bijstaat, laat in een reactie op de strafeis weten: "De nabestaanden begrijpen dat het OM en de rechtspraak aan kaders gebonden zijn, maar zij vinden dat geen enkele straf recht doet aan het leed dat hen is aangedaan door het doodschieten van hun geliefde Dimi."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.