Deel bossen Leersum weer toegankelijk na verwoestende valwind

LEERSUM - Een deel van het bos ten noorden van Leersum is vanaf vandaag weer toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Tijdens een hevige storm liep het bos twee weken geleden grote stormschade op. Duizenden bomen waaiden om, waarna het bos zo gevaarlijk was dat de bossen werden afgesloten.
Deel bossen Leersum weer toegankelijk na verwoestende valwind
De afgelopen weken is er keihard gewerkt om de eerste paden weer toegankelijk te maken. Theo Snoei is al weken bezig met het omzagen van bomen. Die worden meteen door zijn collega met grof geschut en een houtgrijpmachine opgepakt, in kleinere stukjes gezaagd en naast het pad gelegd.
Theo Snoei is hard aan het werk in Leersum
Theo Snoei is hard aan het werk in Leersum © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Theo doet ongeveer tien minuten over één boom, maar hij kan niet zeggen hoeveel weken of maanden het werk nog zal duren. "We zitten wel vaak in het bos met ons werk, maar dit maak je zelden mee. Het was chaos, ik was er die eerste nacht bij. Het is echt bizar om te zien." De paden veilig maken - dat is nu de prioriteit. Elke dag opnieuw het bos in, onveilige bomen omzagen en daarna kleiner maken. "Het is elke dag gas erop. We willen het zo snel mogelijk veilig maken. We zijn met zeven, acht ploegen tegelijkertijd aan het werk, versnipperen, zagen, alles."
Veel wandelpaden stoppen zomaar omdat er bomen overheen liggen
Veel wandelpaden stoppen zomaar omdat er bomen overheen liggen © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap hebben nu ongeveer 350 hectare van de in totaal 730 hectare verwoest bos weer opgeruimd. In dat gebied aan de noord- en oostkant van Leersum kunnen recreanten weer een rondje maken. Maar ze komen onderweg wel verbodsborden en afzettingen tegen. Daarachter is de situatie nog levensgevaarlijk, aldus Staatsbosbeheer.
Corien Koreman werkt al 35 jaar voor Staatsbosbeheer, maar heeft het zelden zo druk gehad. "Ik ben niet voor niets zo schor, ik praat 12 uur per dag, ben continu aan de telefoon. Vandaag hebben we hier ook een stuk van een ruiterpad open gesteld, het is een belangrijke verbindingszone voor ruiters die vanuit Maarsbergen de Heuvelrug op willen. Het overgrote deel van het bos moet helaas nog steeds dicht blijven, het is nog te gevaarlijk."
Veel paden blijven nog gesloten
Veel paden blijven nog gesloten © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Dat legt ook Alex Westerman van het Utrechts Landschap uit. Een klein groepje journalisten mag vandaag heel even het bos in om te zien waarom het nog niet geschikt is voor wandelaars of fietsers. Een wandelpad stopt zomaar, want er liggen bomen overheen. "Er moet hier nog heel veel werk worden verricht. En het is ook niet altijd makkelijk om de machines hier te krijgen, de wandelpaden zijn soms veel te smal."
Even verderop wijst ze een boom aan waar eigenlijk niets aan te zien is. "Dit is dus gevaarlijk, maar mensen zien het niet. Wij kennen deze boom en ik kan zo zien dat hij een stuk verzakt is, de takken zijn veel lager dan normaal. Maar als je dat niet weet, loop je er misschien onder door en knapt hij wellicht alsnog. Dat willen we voorkomen."
Sommige bomen lijken net kunstwerken, maar ook die kunnen gevaarlijk zijn
Sommige bomen lijken net kunstwerken, maar ook die kunnen gevaarlijk zijn © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Naast de wandel- en fietspaden is ook een brede strook van het Lombokbos helemaal verwoest. Wat daar gaat gebeuren is volgens Staatsbosbeheer nog onduidelijk. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de inwoners overleggen met elkaar over de toekomst van dit gebied. "Alle opties liggen op tafel." Het Lombokbos zal vanwege de schade waarschijnlijk nog tot eind dit jaar gesloten blijven voor bezoekers.
Het Verbond van Verzekeraars meldde donderdag dat het noodweer in en om Leersum naar schatting voor 7,3 miljoen euro schade heeft veroorzaakt. Op de website van het Utrechts Landschap is te zien welke gebieden precies open zijn om te gaan wandelen en welke niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.