Boekhandels overspoeld met vragen over gele vaccinatieboekje

BILTHOVEN - Al wekenlang worden boekhandels in de regio overspoeld met de vraag of het gele vaccinatieboekje te koop is. Nu eenmaal bekend is geworden dat boekhandels het gele boekje ook mogen verkopen stromen de reserveringen binnen. Er is alleen een probleem. De bestelling van de boekjes laat op zich wachten.
Het probleem vindt plaats in de hele regio. Bij de Broese in Utrecht krijgen ze dagelijks tientallen vragen over de boekjes. Boekhandel Riemer uit Amersfoort was in eerste instantie niet van plan om de boekjes te bestellen. "Er werd zo vaak naar gevraagd, dat ik toch maar een paar dozen heb besteld. Nu alleen nog wachten tot ze binnenkomen."

Klanten belden

De Bilthovense Boekhandel werd al gebeld door klanten toen nog niet eens bekend was dat de boekjes bij boekhandels te koop zouden zijn, vertelt eigenaar Ike Bekking. "Een paar weken geleden kwam er een klant en die vroeg of hij het gele boekje bij ons kon bestellen. Ik legde uit dat we geen vaccinatieboekjes verkochten waarop hij reageerde: waarom niet? Dit is toch een boekhandel?"
Dat was voor Bekking reden om de boekjes aan te gaan schaffen bij uitgeverij Sdu. "Het lijkt erop dat ze het daar niet helemaal voor elkaar hebben. Twee weken geleden heb ik boekjes besteld, maar ze zijn nog steeds niet binnen."
Uitgeverij Sdu geeft aan dat het de afgelopen twee weken lastig was om alles voor elkaar te krijgen. "De bestellingen stroomden binnen de afgelopen twee weken. Dan moet je denken aan 50 duizend bestellingen per dag. Dat was zo'n ingewikkelde operatie dat we wat vertraging hebben opgelopen." De grootste piek is inmiddels voorbij. Sdu verwacht dat ze volgende week weer binnen de normale levertijden kunnen leveren.

Nu al bijbesteld

Het is inmiddels al wel mogelijk om een boekje bij De Bilthovense Boekhandel te reserveren. "Binnen twee dagen hadden we al dertig reserveringen binnen. We hadden er veertig besteld om mee te beginnen, maar we hebben er nu dertig stuks bij besteld", vertelt Bekking. Het is nog niet duidelijk wanneer klanten hun reservering kunnen afhalen. "Het is een drama! Eerst zouden de boekjes op 1 juli binnen komen, daarna 2 juli en dat is nu alweer verplaatst naar 9 juli."
Veel klanten reageren boos als ze horen dat de boekjes er nog niet zijn. "De klanten zijn heel dwingend, ze begrijpen niet waar de boekjes blijven en willen waarschijnlijk binnenkort op vakantie. Ze reageren boos en zeggen: Maar ik heb het nú nodig!" Toch zullen ze nog even geduld moeten hebben, want duidelijkheid over wanneer de boekjes geleverd worden is er niet.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking gemaakt met RegioTV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.