Instellingen

Hamid blijft zoeken naar zijn vermiste neef Rida: 'Belangrijkste is dat hij boven water komt'

PROVINCIE UTRECHT - De voorbereidingen voor een nieuwe zoekactie naar Rida Zoundri (19) zijn op dit moment in volle gang. De familie heeft onder andere een specialist uit Zuid-Amerika en een droneteam ingeschakeld. Vandaag ging een deel van dat nieuwe zoekteam al even de bergen in om het gebied te bekijken waar de 19-jarige Zeistenaar volgens zijn familie vermist raakte.
Hamid blijft zoeken naar vermiste neef Rida
De motor achter de zoekactie is oom Hamid, die vanaf het begin nauw betrokken is bij de zoektochten naar zijn neef en de acties coördineert. Op dit moment is hij in korte tijd voor de vijfde keer in Oostenrijk.
"Het is net of je in een slechte film bent beland", vertelt Hamid terwijl hij om zich heen kijkt. Boven hem steken de kale toppen van de Nordkette af tegen de blauwe lucht. Op sommige plekken ligt nog sneeuw. Volgens Hamid wijst alles erop dat Rida in dit gebied is verdwenen. "Nu is de vraag: hoe breng je dit tot een goed eind? Het belangrijkste is dat hij boven water komt, of het nou dood of levend is."
Rida Zoundri raakte iets meer dan een maand geleden vermist nadat hij een bergwandeling ging maken in de buurt van Innsbruck. De afgelopen weken werden verschillende gebieden rondom de stad Innsbruck al uitgekamd. Zowel de politie als de familie zelf organiseerden zoekacties. Meer daarover lees je hier.

Waar begin je?

Kosten noch moeite worden daarom gespaard. Na een succesvolle crowdfundactie haalde de familie zo'n 20.000 euro op. Daarmee kan Hamid nu onder andere Humberto Hinestrosa inhuren. Die runt sinds een aantal jaar een eigen bedrijf in reddingsoperaties en heeft naar eigen zeggen veel ervaring met complexe vermissingen in het buitenland.
Vandaag verkennen de twee alvast het terrein voordat morgen de echte zoekactie wordt voortgezet. Hamid kijkt om zich heen en wijst naar boven. "We vermoeden dat hij hier is geweest en heeft gelopen." Maar waar begin je? "Kijk naar die weggetjes daarboven", zegt hij al wijzend naar een steil stuk met daar bovenop dennenbomen. "Daar loopt een pad. Het kan zijn dat hij daar vanaf is gevallen en misschien ligt hij nu wel tegen die wand aan." Vanaf het punt waar Hamid staat is dat niet te zeggen door de begroeiing en het oneffen terrein. Daarom is het volgens hem goed dat er droneteam komt. "Zij kunnen op een andere manier gaan zoeken."
Het zoekgebied lijkt alleen maar groter te worden in plaats van kleiner, verzucht Hamid. Maar aan opgeven denkt hij niet. "Geloof geeft je kracht en een bepaalde energie. Ik ben hier vanochtend aangekomen na een nacht rijden en heb niet geslapen. Maar we zijn nu wel weer op pad in de bergen."
Hamid zoekt in Oostenrijk naar zijn vermiste neef Rida
Hamid zoekt in Oostenrijk naar zijn vermiste neef Rida © RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.