Nog steeds rijen bij Testen voor Toegang: 'Waarom doet de GGD dit niet?'

Ook bij zwembad Den Hommelstaan mensen te wachten op een toegangstest.
Ook bij zwembad Den Hommelstaan mensen te wachten op een toegangstest. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Het Testen voor Toegang gaat in Utrecht nog altijd niet soepel. Sinds afgelopen weekend kunnen mensen die uit willen gaan bij de testcentra bewijzen dat ze geen coronarisico lopen of vormen. Maar de rijen zijn ondanks het reserveren lang. "Het is gewoon een gekkenhuis, en intussen word ik hier bijna aangereden."
Een Utrechter die kaarten voor een feestje heeft laat RTV Utrecht weten dat hij na het online reserveren van een tijdslot bij de testlocatie aan de Sophialaan vanmiddag zeker een half uur buiten moest wachten. "Ik hoorde dat gisteren mensen een uur in de rij hebben gestaan. Waarom kan de GGD die testen niet afnemen, daar is alles toch goed geregeld?"

Wachten op straat

Volgens de bezoeker is het gebouw aan de Sophialaan niet ingericht om in korte tijd zoveel mensen te ontvangen. "Binnen is iedereen supervriendelijk en aardig, maar ik vraag me wel af hoe nauwkeurig ze de testen afnemen. En buiten wachten we op straat terwijl er vrachtwagens voorbij rijden, dus heel veilig is het hier ook niet."
Hij is niet de enige die zich verbaast over de logistiek bij Testen voor Toegang. Ook andere bezoekers gaven deze week bij RTV Utrecht aan dat de wachttijden fors opliepen. Koninklijke Horeca Nederland in Woerden baalt er stevig van. "Mensen willen niet massaal zo lang in de rij staan voor een test", zegt KHN-directeur Robèr Willemsen. "Zij kunnen dan de rij uit lopen en zich niet laten testen." Willemsen benadrukt dat dat ten koste gaat van de omzet van ondernemers.

Nog plek

Volgens Stichting Open Nederland, die het Testen voor Toegang organiseert, is het in een aantal regio's inderdaad erg druk. Maar bij driekwart van de meer dan honderd locaties was vandaag nog plek, aldus een woordvoerder.
Nadat het kabinet de coronamaatregelen had versoepeld kon het uitgaansleven na vijftien maanden stilte weer opstarten. Dat verliep afgelopen weekend bepaald niet zonder problemen. Stichting Open Nederland kon de drukte nauwelijks bolwerken en kampte bovendien met een computerhack.
In nachtclubs zou vervolgens zijn gefraudeerd met testbewijzen van anderen. Volgens Willemsen van de KHN is daar dit weekend geen ruimte voor. "Ik zeg niet dat het niet zal gebeuren, maar iedereen aan de deur is extra alert om het coronabewijs te controleren. Die les is denk ik wel geleerd."

Groene vinkjes

Demissionair minister Hugo de Jonge van VWS verwacht dat het komend weekend beter zal gaan met de groene vinkjes in de Coronacheck-app. Volgens hem is het "niet goed" dat er afgelopen weekend problemen waren, maar het overgrote deel kon door Testen voor Toegang wel naar binnen bij evenementen en horecazaken waar een testbewijs nodig was, zei hij vandaag.
"Er zijn toen ruim 2 miljoen QR-codes geproduceerd op basis van vaccinatie en een kwart miljoen op basis van testen. Bij 1 procent daarvan kwam het testbewijs te laat of niet", aldus De Jonge. Dat het irritatie opleverde en ook organisatoren baalden, begrijpt hij. Maar velen hebben volgens hem dankzij het systeem een mooi weekend gehad en er staat "ook een mooi weekend voor de boeg".

Versnelde aanbesteding

Stichting Open Nederland is intussen een versnelde aanbesteding begonnen voor acht XL-testlocaties in Amsterdam, Zwolle, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Alkmaar, Tilburg en Maastricht. In totaal moeten daar binnenkort 120.000 toegangstesten per dag kunnen worden afgenomen. De locaties openen over ongeveer drie weken.
De XL-locaties waren al gepland, maar "gezien de urgentie is gekozen voor een versnelde procedure", aldus de stichting. Het aantal mensen dat een test wil afnemen om daarmee naar een feest of evenement te kunnen is afgelopen week toegenomen en "de verwachting is dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer".
Stichting Open Nederland kiest twee testbedrijven, die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen, om ieder vier locaties te exploiteren. Volgens een woordvoerder speelt bij de keuze, naast de voorwaarden, vooral de prijs een rol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.