Steeds meer vaccinatielocaties in kleinere gemeenten: 'Het heeft alles te maken met zichtbaarheid'

© RTV Utrecht
RHENEN - Het gaat de goede kant op met het vaccinatieprogramma. Vanaf vandaag kunnen jongeren uit 2004 al een afspraak maken om gevaccineerd te worden en op steeds meer plekken is het mogelijk om gevaccineerd te worden. De nieuwe locaties zitten niet alleen meer in de grotere gemeenten, zo werd er vandaag ook een in Rhenen geopend.
Deze priklocatie is de twaalfde kleine locatie in de provincie Utrecht. In totaal zullen dat er negentien worden, zodat elke gemeente beschikt over een prikmogelijkheid.
De Rhenense priklocatie zit in een sporthal en is één keer per week open voor vaccinaties. "We zien dat de vaccinatiebereidheid hoger is als je dichter naar de mensen toekomt", zegt Wim-Jaap Veldhuisen van GGD regio Utrecht. Tot en met september is het voor de bewoners mogelijk een afspraak te maken in de sporthal.
Bekijk hieronder de priklocaties bij jou in de buurt (artikel gaat daarna verder):

Twee mensen tegelijk

Bij binnenkomst valt het gelijk op dat de vaccinatielocatie in Rhenen een stuk kleinschaliger is dan bijvoorbeeld de vaccinatiestraat in de Jaarbeurs. Het is een open sportzaal waar twee mensen tegelijkertijd geprikt kunnen worden. Ondanks dat het vaccineren al een tijdje bezig is, waren alle tijdsloten volgeboekt in Rhenen.
"Kan ik me hier ook laten vaccineren?" vraagt een voorbijganger die de GGD-vlaggen ziet wapperen. Veldhuisen reageert dat ze online een afspraak kan maken om bij deze locatie gevaccineerd te worden. "Kijk, dat is precies wat ik bedoel. Het heeft alles te maken met zichtbaarheid in de omgeving", zegt Veldhuisen.
Maud van Os (16) was één van de gelukkigen die een plaatsje heeft bemachtigd voor haar vaccinatie en daar is ze maar al te blij mee, want zo is de kans dat ze weer op vakantie kan weer een stukje groter. Bij haar thuis waren ze het in ieder geval eens.

Bible Belt

"Hier in Rhenen is vaccineren wel een dingetje", zegt wethouder Barth van Eeten, "iedereen kent het begrip Bible Belt en mensen leggen het lot toch in handen van God." Dat is te zien aan de vaccinatiecijfers van bijvoorbeeld de DKTP-prik. In Utrecht kreeg 94,8 procent van de zuigelingen die prik in 2018, terwijl dat in Rhenen slechts 75,4 procent was.
Toch gaat het ook in Rhenen de goede kant op met de vaccinatiebereidheid, zegt de wethouder. "Toen ik de eerste lokale cijfers van dit vaccin zag, was ik heel blij. Daaraan zagen we dat we niet afwijken van het gemiddelde in Utrecht."
Tot gister was de dichtstbijzijnde priklocatie voor mensen uit Rhenen in Veenendaal. Dat de straat veel later opent dan de grotere vaccinatiestraten is volgens Van Eeten niet té laat. "Het heeft zeker nut. Ze kunnen hier elke dag zo'n 332 prikken geven en die zitten vandaag en volgende week allemaal vol!" zegt hij vol verbazing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.