Instellingen

Humberto leidt de zoektocht naar vermiste Rida (19): 'Structureel en systematisch zoeken'

INNSBRUCK - Vandaag start in het gebergte bij Innsbruck een nieuwe zoekactie naar de vermiste Rida Zoundri uit Zeist. De familie heeft de Venezolaanse Humberto Hinestrosa ingeschakeld om die actie te leiden.
Het is voor het eerst dat Hinestrosa een zaak in Oostenrijk behandelt, vertelt hij terwijl hij zijn auto een bergweg opstuurt richting het zoekgebied. Zijn eerste indruk is dat het een moeilijke operatie is. "Hij is al meer dan een maand vermist. En het gaat om een onoverzichtelijk gebied."

'Technische voorzieningen'

Rida verdween een maand geleden toen hij een bergwandeling ging maken in de buurt van Innsbruck. Het is onduidelijk of hij vermist is geraakt op de berg of ergens anders rondom de stad.
De politie heeft meerdere grote zoekacties in het gebied gehouden. Daarbij zijn onder andere een helikopter, honden en brandweervrijwilligers ingezet. Tot nu toe werd geen spoor van Rida gevonden. De politie wacht daarom nu op nieuwe concrete aanwijzingen voordat zij weer actief gaan zoeken.
Vanwege het onoverzichtelijke terrein leunt Hinestrosa sterk op wat hij "technische voorzieningen" noemt. Ook de politie gaf al aan dat alleen het gebied uitkammen met mensen weinig zal uithalen. Daarom heeft Hinestrosa twee Duitse collega's ingeschakeld die het gebied dit weekend gaan verkennen met drones. Gisteren werden de eerste voorbereidingen getroffen en bezocht Hinestrosa alvast het gebied:
Hamid Zoundri blijft zoeken naar zijn neef Rida

Höttinger Alm

Maar waar te beginnen? Hinestrosa start op het punt waar Rida voor het laatst is gezien. Twee getuigen zouden hem in de buurt van de Höttinger Alm hebben zien wandelen op 30 mei. Dat was de dag waarop Rida vermist raakte. Rond 19.00 uur 's avonds heeft zijn moeder voor het laatst telefonisch contact met hem.
"Ik ben uitgegaan van waar Rida voor het laatst is gezien. Want wat doe je als je sleutels kwijt bent? Dan ga je na waar je die voor het laatst hebt gezien, toch?" Hinestrosa: "In Rida's geval was dat hier op de Nordkette, rond half vier 's middags. Vervolgens kijk ik hoe ver hij zou kunnen komen in zo'n drie uur, het tijdsbestek tussen dat de getuigen Rida hebben gezien op de berg en het moment dat er voor het laatst contact met hem is geweest."
Humberto Hinestrosa in het zoekgebied
Humberto Hinestrosa in het zoekgebied © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Op een kaart van het gebergte ten noorden van de stad laat hij een oranje cirkel zien. Het is een gebied van zo'n zes vierkante kilometer, legt hij uit. Dat gaat hij de komende week uitkammen met zijn collega's. "De kern van een goede reddingsoperatie is structureel en systematisch zoeken."
Desondanks blijft Hinestrosa realistisch. "Je kunt nooit 100 procent een gebied uitkammen. Maar je moet op zo'n manier zoeken dat je vrij zeker weet dat hij daar niet is." Hinestrosa hoopt de komende tien dagen op die manier óf meer te weten te komen óf deze zes vierkante kilometer uit te sluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.