Meubels terug naar Kasteel de Haar

HAARZUILENS - Kasteel de Haar in Haarzuilens krijgt na vijf jaar zijn meubels terug. Dat heeft het kasteel dinsdag bekendgemaakt.
De Haar wordt al sinds 2001 gerestaureerd. Niet alleen de fundering en de buitenkant van het gebouw zijn aangepakt, maar ook het interieur. Tijdens de restauratie bleef het kasteel open voor bezoekers, maar werden meer dan vijfduizend objecten, meubels en kunstvoorwerpen, elders opgeslagen.
"Vanaf de eerste week van januari komen de spullen in porties terug naar het kasteel", legt conservator Katrien Timmers uit. Niet alleen meubels, maar ook gordijnen, wandtapijten en vazen en andere kunstobjecten keren terug.
"Doordeweeks, als het kasteel voor publiek is gesloten, gaan de spullen terug naar hun plek en in maart moet de hele operatie zijn afgerond", aldus Timmers.

RESTAURATIEKOSTEN

In 2000 deed de eigenaar van het kasteel, Thierry baron van Zuylen, afstand van zijn bezit, omdat hij de restauratiekosten niet meer kon opbrengen. De gebouwen en de tuinen werden ondergebracht in een stichting. Op die manier kon de restauratie worden gerealiseerd met subsidies en fondsen. De totale restauratiekosten zijn geschat op 40 miljoen euro.
"Een deel van de restauratie wordt op lange termijn geschoven omdat het geld op is", vertelt Timmers. "Het dak, het schilderwerk en de luiken van een van de bijgebouwen worden op een later tijdstip gerestaureerd."

BARON

De baron en zijn nazaten mogen tot in lengte van dagen in de maand september in het voorouderlijk kasteel verblijven. Sinds 2005 is het kasteel niet meer bewoond, maar door de terugkeer van de spullen kan de

baron zijn intrek weer nemen.
Volgens de conservator gaat het kasteel nu weer leven. "Bezoekers kunnen zien waar de baron zit en in welke vazen de lelies staan", aldus Timmers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.