Demonstratie tegen coronamaatregelen op Jaarbeursplein trekt weinig publiek

UTRECHT - Op het Jaarbeursplein in Utrecht heeft een demonstratie van de actiegroep Nederland in Opstand enkele tientallen betogers getrokken. De organisatie had vooraf bij de gemeente aangegeven op 700 mensen te hopen.
De demonstratie richt zich onder meer tegen het vaccinatiebeleid van de overheid, politieke partijen en landelijke media. Volgens organisator Martijn 'Tinus' Koops valt de opkomst onder meer tegen omdat er ook een demonstratie in Den Haag aan de gang is.
De demonstratie trok weinig publiek
De demonstratie trok weinig publiek © RTV Utrecht
In Den Haag kwam het ook tot confrontaties tussen demonstranten en politie. "Wij hebben de keus gemaakt om vreedzaam te demonstreren", zegt Koops over de demonstratie in Utrecht. "Wij kiezen voor veiligheid."

Vorig jaar

De voorman van Nederland in Opstand wilde ook vorig jaar op 4 juli een demonstratie organiseren. Dat werd toen door de gemeente verboden omdat er bij de politie signalen waren binnengekomen dat relschoppers op de demonstratie af zouden komen. Koops zei daarna in een video onder meer dat toenmalig burgemeester Jan van Zanen "een baksteen in zijn nek zou moeten krijgen".
Uiteindelijk kwamen er ondanks een demonstratieverbod toch groepen demonstranten naar Utrecht. De gemeente kwam hierop met een noodverodening die in een groot deel van de stad gold. Een groep demonstranten verzamelden zich in park Oog in Al en trok later onder meer door Lombok. De politie pakte rond de 15 demonstranten op vanwege het verstoren van de openbare orde.

Anders verwoorden

Koops gaf later aan dat hij in zijn emotie dingen had geroepen die hij anders had moeten verwoorden, maar werd voor zijn bedreiging aan Van Zanen wel opgepakt. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf en een boete van 390 euro.
Demonstranten op het Jaarbeursplein
Demonstranten op het Jaarbeursplein © RTV Utrecht
De voorman van Nederland in Opstand zegt door te gaan met het organiseren van demonstraties. Die zullen niet alleen gericht zijn op de coronamaatregelen, zegt Koops. Hij omschrijft het zelf als demonstraties "voor een beter Nederland".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.