KNMI: waarschuw op dorpsniveau voor noodweer

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
LEERSUM - Het KNMI wil weerwaarschuwingen preciezer maken. Momenteel wordt er nog per provincie gewaarschuwd voor noodweer, maar volgens het weerinstituut is dat niet van deze tijd, meldt de NOS.
Ruim twee weken geleden richtte noodweer in slechts een paar minuten zoveel schade aan in Leersum dat enkele huizen onbewoonbaar werden. Het bleek om een valwind te gaan, zo concludeerde het KNMI later na onderzoek.
Maar tegelijk bleek er tijdens het noodweer in Leersum een paar kilometer verderop niet veel aan de hand. In samenspraak met de veiligheidsregio's wil het KNMI daarom bekijken hoe een lokale waarschuwing moet worden gegeven in de toekomst.
Om het waarschuwingssysteem geavanceerder te maken, kijkt het KNMI onder meer naar Amerika. "Daar gaat het soms om levensbedreigende situaties, zoals tornado's en valwinden van veel grotere proportie. Dus daar moeten ze wel", zegt Rob Groenland van het weerinstituut tegen de NOS.
Een waarschuwing zou net als een soort NL-Alert via smartphones snel in een regio verspreid kunnen worden, denkt het KNMI. "Vanuit de weerkamer kun je niet met 100 procent zekerheid zeggen dat er een valwind of buitenproportioneel veel regen komt. Maar twintig minuten van tevoren heb je wel een indicatie: je moet oppassen, er komen zware windstoten met veel regen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.