Instellingen

Amersfoorts bedrijf 'dolblij': containerschip Ever Given mag weer varen

© ANP
AMERSFOORT - Het containerschip Ever Given, dat in maart vastliep in het Egyptische Suezkanaal, mag eindelijk weer gaan varen. Volgens de NOS is er een definitief akkoord bereikt over een schadevergoeding en dat betekent goed nieuws voor Profin Green: het bedrijf uit Amersfoort heeft namelijk 23.000 zonnepanelen op het schip liggen, bedoeld voor een zonneveld aan de Maatweg in Amersfoort.
Nadat het containerschip was losgehaald, legden Egyptische autoriteiten het containerschip aan de ketting. Zij vonden dat er eerst een schadevergoeding betaald moest worden door de eigenaar van het schip. Daarover is dus inmiddels een akkoord bereikt.

'Dolblij'

Directeur René van der Borch tot Verwolde van Profin Green is blij dat het containerschip weer gaat varen. Hij kreeg het nieuws vanmiddag uit de derde hand te horen. "Dus je moet eerst maar geloven dat het waar is. Maar ik ben dol- en dolblij. Heel blij zelfs. We hebben nu maar anderhalf tot twee maanden vertraging, dat brengt veel minder ellende dan we verwacht hadden. We gingen er namelijk vanuit dat het schip pas in september of oktober zou gaan varen."
Omdat Van der Borch tot Verwolde dus niet had verwacht dat het containerschip deze maand al zou gaan varen, bestelde hij voor de zekerheid nieuwe zonnepanelen. "We zijn met nog twee zonnevelden bezig in dit land, daar kunnen die extra panelen prima naartoe. Mocht zending twee eerder in Nederland zijn dan zending één, dan hebben we in ieder geval geen problemen."

Inkomsten misgelopen

Eerder meldde Van der Borch tot Verwolde dat zijn bedrijf circa twee ton aan inkomsten is misgelopen door het incident. Dat bedrag is niet veranderd. "We hebben verplichting naar de bank, want elke financiering moet je aflossen en je moet rente betalen. We hebben nu geen opbrengsten uit de zon, dan zegt de bank niet: u hoeft niet te betalen. Maar het is draagbaar en we kunnen het spreiden."
Naar verwachting gaat het schip woensdag weer varen. Het is nog niet duidelijk wanneer de zonnepanelen dan ook daadwerkelijk aankomen in Nederland: mogelijk gaat dat nog vier weken duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.