Instellingen

Hoveniers Eemnes bestolen door inbrekers: 'Het zou me niet verbazen als het me volgend jaar weer overkomt'

Een politieauto bij een van de getroffen bedrijven in Eemnes.
Een politieauto bij een van de getroffen bedrijven in Eemnes. © Caspar Huurdeman
EEMNES - Inbrekers hebben dit weekend bij zeker drie bedrijven in Eemnes duur gereedschap gestolen. Ook op andere adressen in het dorp zouden criminelen hun slag hebben geslagen. Het lijkt erop dat de dieven het vooral hebben voorzien op werkplaatsen en voertuigen van aannemers en hoveniers.
"Dit is niet iets van de laatste tijd hoor", zegt een van de gedupeerden direct. Op het moment dat RTV Utrecht hem om een reactie vraagt staat hij in een speciaalzaak nieuw gereedschap te kopen. "In de afgelopen tien jaar is het me zeven keer overkomen. Het zou me dus niet verbazen als het volgend jaar weer gebeurt."

Geen zin in gedonder

De hovenier heeft liever niet dat zijn naam in het artikel wordt genoemd. "We hebben een aantal 'clubjes' die dit doen op de korrel en ik heb geen zin in gedonder met ze. Ik ben nu bij mijn vaste leverancier om nieuwe spullen te kopen, want ik wil gewoon weer aan het werk. Maar het probleem is dat hij door corona maar de helft op voorraad heeft. Wanneer de rest geleverd wordt kan hij ook niet zeggen."
Motorzagen, bladblazers en betonslijpers nemen ze mee, grasmaaiers en grote machines blijven staan.
Hovenier in Eemnes
Ondernemers in het dorp waarschuwen elkaar om alert te zijn op verdachte situaties. Er wordt in whatsappgroepen gesproken over verdachte auto'tjes die rondrijden en op camerabeelden zijn naar het idee van een aantal van hen opvallend vaak dezelfde gezichten te zien. Sluitend bewijs is er echter niet. Voor de recherche, die de reeks inbraken al enige tijd onderzoekt, blijkt het lastig de zaak rond te krijgen.

Koevoet op de deur

De waarde van de dit weekend gestolen waar schat de getroffen hovenier op zo'n tienduizend euro. "Ik deed zaterdagavond de deur van de werkplaats dicht en zondagmiddag zag ik dat ze hem open hadden gebroken. Koevoet op de deur, handgereedschap pakken en weer weg, zo gaat het meestal. Motorzagen, bladblazers en betonslijpers nemen ze mee, grasmaaiers en grote machines blijven staan. En als je bij een klant aan het werk bent, halen ze het in een paar seconden uit je bus."
Ze hebben een tang gebruikt, anders hadden ze een elektrische schok gekregen.
Arnoud van Daatselaar, Pensionstal Heidehoek
Aangifte bij de politie heeft hij wel gedaan, maar hij verwacht daar niets van. "Dat bedoel ik niet cynisch, ik ben er gewoon realistisch in. Eén keer was er na een diefstal een kenteken genoteerd. De politie kon niets bewijzen, dus toen ben ik zelf maar naar het adres gegaan. Ik ben er net zo lang blijven staan tot ik mijn spullen van hem terugkreeg."

Afrastering vernield

Onder de bedrijven die de afgelopen dagen zijn bestolen is ook Tuincentrum Overvecht aan de Oud Eemnesserweg. Het bedrijf wilde daar zelf maandagmorgen niets over kwijt. Buurman Arnoud van Daatselaar van Pensionstal Heidehoek werd vermoedelijk door dezelfde criminelen gedupeerd. Bij hem bleek zondag de afrastering voor zijn paarden te zijn vernield. Ook bij andere buren was het schrikdraad stuk.
"Ik hoorde 's morgens via de tamtam al van een stuk of zeven inbraken in de buurt en toen merkte ik dat bij mij het draad was doorgeknipt", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Dat hebben ze professioneel gedaan hoor. Ze zijn door een sloot gegaan en ze hebben een tang gebruikt, anders hadden ze een elektrische schok gekregen." Van Daatselaar vermoedt dat de inbrekers op die manier een vluchtroute van het tuincentrum naar de Zandheuvelweg in Baarn hebben gemaakt.

Superkluis

Menko König van Tree Service Boomverzorging in Eemnes kan beamen dat de inbrekers zich terdege voorbereiden. Vorig weekend werden uit zijn bedrijf onder meer 32 motorzagen en ander professioneel gereedschap gestolen. "De recherche stond er ook van te kijken. Omdat ik tien jaar geleden al een keer van alles ben bestolen had ik een soort superkluis gemaakt van een zeecontainer in een loods", zegt hij. "Ze hebben emmers over de lampen en de camera's gezet en zijn daarna recht op hun doel afgegaan. Ze hebben de container met een slijptol geopend en hebben alles in kruiwagens naar de A1 gebracht, waar ze het hebben overgeladen."
Ze wisten precies waar ze wilden zijn en hoe ze ermee weg moesten komen.
Menko König, Tree Service Boomverzorging Eemnes
König zegt dat hij de volgende dag even op het punt heeft gestaan om te stoppen met de zaak, maar hij laat zich niet uit het veld slaan. Inmiddels heeft hij de toch al drastische veiligheidsmaatregelen nog meer verscherpt. "Daar verdwijnt dus zomaar weer een paar duizend euro. En het vervangen van het gereedschap uit Amerika is op dit moment ook niet eenvoudig. Gelukkig heb ik een paar heel dierbare vrienden en een goede dealer in Soest, van wie ik privé-spullen mag lenen tot ik het weer nieuw kan kopen."
Hoe de inbrekers zich hebben voorbereid is iets waarover König zich na ruim een week nog altijd het hoofd breekt. "Ze hebben verder niet gekeken naar andere spullen die mogelijk interessant voor ze zouden kunnen zijn. Ze wisten precies waar ze wilden zijn en hoe ze ermee weg moesten komen, maar ik heb geen idee hoe ze aan die kennis kwamen."

Vier keer aangifte

De politie laat weten dat in het afgelopen weekend vier keer aangifte is gedaan van inbraken in Eemnes, waarvan drie keer bij bedrijven. Mogelijk komen daar de komende dagen nog nieuwe aangiften bij. Ook de inbraak bij Tree Service vorige week wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder nam na een eerdere stijging het aantal aangiften de afgelopen twee maanden juist weer af. "Alleen kwamen er dit weekend ineens weer een paar tegelijk."
Het was de politie al duidelijk dat bij de bedrijfsinbraken vooral hoveniers en agrarische bedrijven slachtoffer zijn, maar in het lopende onderzoek zijn nog geen ontwikkelingen te melden. De vier aangiften van dit weekend worden erin meegenomen. De politie roept getuigen op om informatie te delen. Wie zelf iets verdachts ziet bij huizen of bedrijven kan 112 bellen, zodat de politie een eventuele inbraak kan voorkomen of de daders op heterdaad kan aanhouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.