De champagnetips van RTV Utrecht

REGIO - Precies om 12 uur vrijdagnacht trekken veel Nederlanders de champagnefles open, maar vaak zonder te weten wat ze drinken. Champagnekenner Janna Rijpma geeft advies.
* Koop een 'verse' fles:
Belangrijk voor zowel het knal-effect om twaalf uur s’nachts of voor de smaak, Haal de mousserende wijn in een winkel waar veel omloop is. Een brut Champagne, Cremant, Cava, Vonkelwijn, Sekt of Spumante is nu eenmaal gemaakt om snel te openen en niet om te bewaren. Hoe verser hoe beter. Zie het als een vers getapt biertje, die smaakt ook beter dan een glas dat al even staat..
* Let op aanbiedingen:
Juist in de laatste dagen van het jaar krijg je de kans om mooie flessen mousserende wijn te kopen voor een schappelijke prijs. Denk dan even verder dan Oud en Nieuw en koop met je wijnvrienden wat extra flessen in. Als je verschillende labels en/of soorten neemt kun je later in het jaar een blindproeverij bij je thuis organiseren, zonder je enorm op kosten te jagen en zo leer je veel over welke smaak jouw favoriet is en word je niet geimponeerd door een etiket of wat anderen zeggen.
* Neem een goed glas:
Een mousserende wijn verdient een goed glas. Vooral de dikte en de vorm van het glas is erg bepalend voor de smaak. Wil je de smaak extra tot zijn recht laten komen koop dan mooie flutes gemaakt van dun glas en laat die dikke brillenglazen maar even in de kast staan. Zelf kies ik graag voor een klein champagneglas. Je schenkt minder in waardoor de Champagne mooi koud en sprankelend blijft. En je mag /kan wat vaker bijschenken waardoor het lijkt of er veel meer in de fles zit.
* Bewaar met een Champagnestopper
Handig om in huis te hebben. Vaak knalt de fles open om twaalf uur en is iedereen druk bezig en staat de fles te verpieteren. Sluit hem direct goed af, waardoor de mousse zeker een of twee dagen goed blijft. Wellicht heb je de volgende dag meer rust om ervan te genieten.
AANBEVOLEN AANBIEDINGEN:
* C1000: Cava Gran Troya in een brut en demi-sec versie.
Deze Spaanse mousserende wijn is helemaal top ! Vooral de oliebollen-versie,de demi-sec, die dus iets zoeter is dan de brut, staat zijn mannetje om 12 uur.
Per fles 4,99 euro (normaal 6,99 euro)
* C1000: De Cremant de Bourgogne Marsigny. Verkrijgbaar in rose en de ‘gewone’ brut.
Een mousserende wijn uit de Bourgogne, die daar Cremant wordt genoemd en ieder jaar weer hoge ogen gooit.
Per fles 7,99 euro
* Importeur Fourcroy: Champagne Deutz
Een van mijn all-time favorieten is het Champagne-huis Deutz. Een Champagne met karakter, hij stelt je nooit teleur. Bij ieder glas verrast hij me weer hoe goed zijn ‘gewone’ Brut Classic is.
Onder meer bij www.fourcroy.nl
Prijs onbekend
* Gall&Gall: Champagne POP Earth van Pommery
Een heerlijke champagne! In ieder geval krijg je minimaal 5 euro korting op de flessen in hun folder en dat is een ruime keuze.
Per fles 14,99 euro (met Airmiles)
* Aldi: Champagne Veuve Durant
Welliswaar geen bestaand huis, maar ‘gekroond’ met een fantasie-naam en smaak. Prima voor het ‘effect’ om twaalf uur.
Per fles 12,99 euro
* Supermarkten Bas , Dirk en Digros: Cava Freixenet
Zowel de Cordon Negro (mijn voorkeur) en de Carta Nevada zijn te koop.
Per fles: 6,89 euro
* Mitra: ckermann X-noir rose
De Ackermann X-noir rose, een Cremant uit de Loire is een koopje en zeer goede keus.
Per fles: 9,99 euro
* Mitra: Cono Sur
Ook de betaalbare mousserende wijn van het wijnbedrijf Cono Sur uit Chili is een heerlijk ‘groen’ glas. Gemaakt van Riesling, pinot noir en chardonnay. De druiven groeien in een onbespoten en gezonde omgeving. Ze noemen het daarom zelf hun bio bio valley.
* Webwinkel Deliwijn: Vranken in Reims
Een prachtige elegante champagne van chardonnay en pinot noir
Onder meer via www.deliwijn.nl
(wel voor 14.00 uur woensdag 29 december bestellen ivm de jaarwisseling)
* Wijnhuis: Champagne Lamoureux
Echte Champagne voor een prijs. Van een klein Champagne-huis maar groots in smaak.
Te koop via www.champagne-lamoureux.nl
* Familiehuis Taittinger: Comte de Champagne Blanc de Blanc
Het huis uit Reims wordt nog gerund door een heus familielid, Pierre-Emmanuel Taittinger. Het blijkt dat de allereerste James Bond zijn 'voorkeur' voor dit huis had. De Comte de Champagne Blanc de Blanc is een wijn die in ieder geval mij heeft betoverd. Importeur:
Onder meer via www.weetvanwijn.nl
ALTERNATIEVEN:
Moscato d’asti of een cider, onder meer via www.pommedor.nl

Champagnekenner Janna Rijpma geeft advies

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.