Raad Ronde Venen stemt definitief tegen windturbines, ondanks wens provincie

DE RONDE VENEN - De gemeenteraad van De Ronde Venen zegt definitief nee tegen windmolens. Eerder was al duidelijk dat een groot deel van de raad niets ziet in windenergie, maar gisteren werd dat formeel toen de raad een voorstel aannam waarin staat dat windmolens uitgesloten moeten worden in de zoektocht naar duurzame energieopwekking.
Vorige week bleek het CDA ook tegen windmolens te zijn. Die extra zeven zetels zorgden gisteravond voor een grote meerderheid: samen met Ronde Venen Belang, de VVD, de Seniorenpartij en Lijst 8 Kernen is het voorstel door de raad aangenomen met 19 van de 27 zetels.
Vanuit inwoners uit De Ronde Venen klinkt al maandenlang protest. Actiegroepen haalden duizenden handtekeningen op tegen de plaatsing van windmolens in hun gemeente. De onduidelijkheid over mogelijke gezondheidsrisico's was een veelgehoord argument. Voor CDA-fractievoorzitter Simone Borgstede was dat uiteindelijk doorslaggevend. "Als er iets is dat we de afgelopen anderhalf jaar hebben geleerd is het wel dat gezondheid het allerbelangrijkst is."
In de gemeenteraad van De Ronde Venen is een meerderheid nu tegen windturbines

De provincie wil meer wind

De Ronde Venen is niet de enige gemeente in de provincie Utrecht die windturbines uitsluit. In Renswoude stapte vorige week een wethouder op, toen de gemeenteraad tegen windturbines stemde. Ook de gemeentes Stichtse Vecht en Wijk bij Duurstede hebben het besluit genomen alleen te kijken naar zonne-energie om aan de klimaatdoelen te voldoen.
Dit terwijl de provincie zich juist meer wil richten op windmolens. Vorige week werd een motie aangenomen door Provinciale Staten die stelt dat de provincie kan besluiten om in te grijpen als gemeentes niet genoeg windturbines plaatsen. Voor de provincie is de balans tussen zon en wind cruciaal: "Dit zorgt voor een efficiënter energiesysteem én lagere maatschappelijke kosten dan wanneer je alleen zon realiseert", zo zegt een woordvoerder van gedeputeerde Huib van Essen.
Het kan toch niet zo zijn dat de provincie ons nu gaat dwingen?
Simone Borgstede - CDA De Ronde Venen
De provincie wil zich met het aangenomen voorstel in de toekomst meer bemoeien met de discussies rondom zoeklocaties in de Regionale Energiestrategie (RES). Het CDA in De Ronde Venen is daar niet blij mee. "Het kan toch niet zo zijn dat de provincie ons nu gaat dwingen om dingen te doen waar wij lokaal samen over besloten hebben?"
In een reactie laat de provincie weten dat dit voorstel niet betekent dat er in elke gemeente windmolens moeten komen: het kan zijn dat als het ene zoekgebied afvalt er elders meer mogelijk of nodig is. De gemeenteraden en de provincie moeten gezamenlijk bekijken waar de windturbines kunnen komen. Als dat niet lukt, dan kan de provincie ingrijpen. "Maar dat is nu nog niet aan de orde", aldus de woordvoerder.
Na de zomer zal duidelijk worden of andere gemeentes in Utrecht wel windmolens willen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Ronde Venen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.