Instellingen

Sloop dorpshuis Linschoten onvermijdelijk, maar voorlopig blijft het staan

© RTV Utrecht
LINSCHOTEN - Het dorpshuis in Linschoten gaat op termijn gesloopt worden, maar niet voordat er een definitief nieuw bestemmingsplan ligt. Dat is gisteravond besloten tijdens de raadsvergadering. Of er een dorpshuisfunctie terugkomt is niet zeker, maar wél de insteek, aldus de wethouder.
Het dorpshuis zit gevestigd in een zalencentrum dat verouderd is. De gemeente wil het plein waaraan dat zalencentrum ligt opknappen en er woningen bouwen. Volgens wethouder Ivo ten Hagen is er in Linschoten grote vraag naar sociale huurwoningen. De rest van het plein moet ook een opknapbeurt krijgen.
Totdat er een definitief plan ligt voor het plein en de woningbouw, mag het dorpshuis blijven staan en worden gebruikt. De wethouder wilde dat de raad daarmee instemde om een signaal af te geven. Het dorpshuis is al jaren onderwerp van gesprek in Linschoten en volgens Ten Hagen schept dit raadsvoorstel duidelijkheid en neemt het wat zorgen weg.

Onzekerheid over dorpshuisfunctie

Of dat terecht is, moet nog blijken. Want het is niet zeker dat de dorpshuisfunctie terugkomt na het slopen. Die garantie kan de wethouder niet geven. Er wordt momenteel onderzocht hoeveel gebruik er wordt gemaakt van de zalen. Als dat lucratief blijkt, durft de gemeente te investeren in een nieuwe zaal. Zo niet, dan moeten activiteiten als een sinterklaasshow waarschijnlijk in de sporthal georganiseerd worden.
Verschillende inwoners strijden al jaren voor behoud van het dorpshuis. Zij zien het liefste een dorpshuisfunctie terug. Ten Hagen heeft toegezegd dat dat ook de insteek is. Hij is met de beheerder van de sporthallen en stichting Linschotens Belang (LiBel) in gesprek. Die laatste gaf vandaag te kennen dat de gesprekken met de gemeente op dit moment weer constructief verlopen, nadat eerder het participatietraject staakte.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.