NU'91 wil investering in zorgmedewerkers: 'Niet alleen helden, maar ook professionals'

© RTV Utrecht / Peter Huting
NIEUWEGEIN - NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, komt met een herstelplan voor verzorgenden en verpleegkundigen. De organisatie in Nieuwegein publiceert het plan in reactie op recent verschenen plannen over het opstarten van de inhaalzorg.
"In die plannen lijkt men echter het belangrijkste aspect te zijn vergeten. Namelijk wie daarvoor nodig zijn: de zorgprofessionals. Het belangrijkste is dat zij nu eerst de rust en ruimte krijgen om zelf te herstellen. Pas dan kan worden begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden.

Mentaal en fysiek herstel

Het herstelplan bestaat uit zeven punten. Daarin doet NU'91 aanbevelingen in het belang van de zorgwerkers. Voor nu zijn het mentale en fysieke herstel volgens de organisatie het belangrijkst. Daarnaast worden ook zeggenschap, erkenning en waardering benoemd.
"Deze beroepsgroep is ontzettend veerkrachtig", zegt Salden. "Zij hebben anderhalf jaar lang laten zien dat hun werk van onschatbare waarde is. Zij willen niet langer alleen worden weggezet als 'helden', maar juist als de professionals die het zijn. Daarvoor zijn bepaalde voorwaarden noodzakelijk. De hele maatschappij ziet het belang van verpleegkundigen en verzorgenden. Het is nu aan het kabinet om daadkracht te tonen en te investeren in deze groep. Dat is geen luxe, maar noodzakelijk en van maatschappelijk belang."

Werkgevers en politiek

Het plan is gemaakt met input van de achterban van NU'91, omdat professionals volgens de beroepsorganisatie zelf wat te zeggen moeten hebben over onder meer de eigen werkomgeving, het eigen vak en de eigen ontwikkeling. Het herstelplan wordt door NU'91 bij werkgevers en politiek neergelegd.
"We hebben er vertrouwen in dat werkgevers en de politiek nu inzien dat het echt anders moet", aldus Salden. "Werkgevers en politiek moeten nu echt gaan luisteren naar de zorgprofessionals. Zij weten als geen ander wat nodig is om hun vak op een goede en verantwoorde manier uit te voeren. Zij hebben ons land door de coronacrisis geloodst. Geef hen dan nu eindelijk eens de zeggenschap, erkenning en waardering die zij verdienen, zoals wij in ons herstelplan hebben beschreven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.