Lockdown veroorzaakt dertig kilo extra huisvuil per Utrechter

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders gooiden vorig jaar thuis veel meer afval weg dan in 2019. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zorgden de coronapandemie, de lockdown en het thuiswerken ervoor dat de vuilnisbakken voller zaten.
In de provincie Utrecht leverde dat 46 miljoen kilogram meer huisvuil op dan een jaar eerder. Dat is een toename van ruim zeven procent en omgerekend per inwoner goed voor bijna dertig kilo. In totaal werd in Utrecht 685 miljoen kilogram huishoudelijk afval ingezameld, ruim vijfhonderd kilogram per persoon.
Nederlanders produceerden vorig jaar vooral meer restafval, meldt het CBS, en gooiden ook meer groente-, fruit- en tuinafval weg. Vermoedelijk waren mensen drukker in de tuin aan het werk, omdat ze door de coronamaatregelen meer op hun eigen huis waren aangewezen. Ook werd er vaker thuis gekookt, omdat uit eten gaan lange tijd niet mogelijk was. Bij de milieustraten liep het verkeer afgelopen jaar regelmatig vast vanwege mensen die zolders en garages hadden uitgeruimd.
File bij de milieustraat in Bunnik, mei 2020.
File bij de milieustraat in Bunnik, mei 2020. © RTV Utrecht
Bij kantoren en winkels was overigens het omgekeerde aan de hand. Veel bedrijven waren vorig jaar dicht en produceerden daardoor minder afval. De exacte cijfers daarvan worden eind van het jaar bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.