Mondriaan op 150ste geboortedag vereeuwigd op verzamelaarsmunt

Piet Mondriaan in 1899.
Piet Mondriaan in 1899. © Collectie Kunstmuseum Den Haag / publiek domein
AMERSFOORT - Piet Mondriaan wordt volgend jaar herdacht met een speciale verzamelaarsmunt. Op 7 maart 2022 is het precies 150 jaar geleden dat de kunstenaar in Amersfoort werd geboren. De munt komt er om daarbij stil te staan, heeft demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief bekendgemaakt.
Pieter Cornelis Mondriaan (Amersfoort 1872 - New York 1944) was bij leven al wereldberoemd als kunstschilder van abstracte werken. Vooral zijn schilderijen met rechte lijnen en rode, gele en blauwe vlakken zijn bekend. Toen Amersfoort in 2009 het 750-jarig bestaan vierde riepen de inwoners Mondriaan uit tot de grootste Amersfoorter aller tijden.
Ieder jaar worden twee speciale munten gemaakt over thema's of personen die belangrijk zijn geweest voor Nederland. Dit jaar zijn dat Anton Geesink en het Jeugdjournaal. Volgend jaar wordt naast Mondriaan ook de dertigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht herdacht. Met dat verdrag werden de Europese Unie en de Economische Monetaire Unie opgericht.
De herdenkingsmunt voor Mondriaan wordt ontworpen door een kunstenaar. Wie dat zal worden, is nog niet bekend. Uiteindelijk maakt de staatssecretaris een keuze op basis van een advies van de Muntadviescommissie. "Met deze munt eren we één van de grootste Nederlandse schilders ooit, een pionier van de abstracte kunst", aldus de bewindsman.
Met een herdenkingsmunt kan gewoon betaald worden, zij het alleen in Nederland en niet in andere eurolanden. Verstandig is dat meestal niet. De zogenoemde nominale waarde (het bedrag waarvoor je er iets van zou kunnen kopen in een winkel) is 5 euro, maar afhankelijk van de uitvoering en verzamelaarswaarde gaan de munten van de hand voor vele honderden euro's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.