SvPO-school Utrecht onder verscherpt toezicht onderwijsinspectie

© Google Streetview
UTRECHT - Scholen en besturen van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs, met een vestiging in Utrecht, staan voorlopig onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob vandaag aan de Tweede Kamer gemeld.
De stichting verloor gisteren een rechtszaak waarmee ze openbaarmaking van inspectierapporten over haar acht scholen wilde voorkomen. Drie scholen kregen het oordeel ‘zeer zwak’. Die in Utrecht is voor de tweede keer als zeer zwak beoordeeld.
Hoewel de scholen worden bestuurd door acht verschillende besturen, bestaan al deze besturen uit dezelfde persoon.
Arie Slob, minister van OCW
De andere twee scholen die het oordeel ‘zeer zwak’ kregen zijn de scholen in Amsterdam en Hoorn. Bij de andere vijf scholen heeft de inspectie op onderdelen zorgen over met name de onderwijskwaliteit. De stichting heeft verder scholen in Kapelle, Hardegarijp, Geldermalsen, Deventer en Hengelo.
Ook ziet de inspectie bij alle besturen financiële risico’s, onder meer bij de huisvesting, schrijft de minister. Zij oordeelt verder dat het intern toezicht niet deugdelijk en onafhankelijk functioneert en dat de medezeggenschapsraden "onvoldoende in dialoog zijn" met bestuurder en schoolleiding, aldus Slob. "Hoewel de scholen worden bestuurd door acht verschillende besturen, bestaan al deze besturen uit dezelfde persoon", merkt hij op.
In augustus wordt door een rechter naar de inhoud van de rapporten gekeken. Dat is tijdens de eerder genoemde zaak niet gebeurd omdat die zich daar niet voor leende. De stichting zegt dat er naar haar als nieuwe instelling strenger lijkt te worden gekeken dan naar andere onderwijsinstellingen.
De SvPO-school in Utrecht presenteert zich als een kleinschalige school waar iedereen elkaar kent en met docenten die makkelijk te benaderen zijn. Klassen bestaan uit zestien leerlingen die ieder naar hun eigen niveau zijn ingericht. Leerlingen krijgen weinig huiswerk, omdat het meeste werk met de docenten op school wordt gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.