Instellingen

Ingmar (12) fietst 50 kilometer voor kinderen met hartproblemen

UTRECHT - De 12-jarige Ingmar Wassink fietst vandaag ruim 5000 euro bij elkaar voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. Met een peloton bestaande uit medewerkers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, fietst hij de zogenoemde Hartekind-ride. Zelf heeft hij ook hartproblemen en daarom is hij extra gemotiveerd om anderen te helpen. Vanmorgen stond hij al in alle vroegte klaar bij de verzamelplaats voor de deuren van het WKZ, waar langzaam steeds meer mensen in wielerkleding aansloten.
Ingmar (12) fietst 50 kilometer voor kinderen met hartproblemen
Ingmar is geboren met een transpositie. Het is te zien dat hij al vaak heeft moeten uitleggen wat dat is. "M'n longslagader en m'n aorta zaten verkeerd", zegt hij. Met handgebaren legt hij uit hoe de onderdelen parallel liepen terwijl ze elkaar zouden moeten kruisen.
Direct na zijn geboorte werd hij op de ic geplaatst. "Na zes dagen werd hij geopereerd", vertelt zijn vader Mathijm Wassink. Door de operatie heeft Ingmar geen klachten meer. Hij kan doen wat hij wil maar van zijn arts mag hij niet te veel eten, vertelt Ingmar lachend.
De groep van ruim twintig fietsers heeft zich inmiddels verzameld voor de ingang van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en maakt zich klaar om op te stappen. De bidons worden gevuld en de laatste toiletbezoeken worden gepleegd.

Pretecho

Aan de zijlijn staat Ingmar zijn vader. Hij is blij dat deze actie is georganiseerd. "Het is zo belangrijk, het is levensreddend eigenlijk. Als deze zorg er niet was geweest, hadden wij misschien geen Ingmar", zegt hij.
Mathijm en zijn vrouw Sandra kregen bij de 20-wekenecho te horen dat er iets niet klopte. "In die tijd was de 20-wekenecho net geïntroduceerd en het was eigenlijk een pretecho, maar voor ons was het helemaal geen pretecho", zegt Mathijm. Dankzij de operatie gaat het nu goed met Ingmar en is hij hartstikke fit. Helaas geldt dat niet voor alle kinderen met hartproblemen.

Onderzoek

"Over het algemeen is de kwaliteit van leven van kinderen met een aangeboren hartafwijking goed maar helaas zijn er ook kinderen die nog wel beperkt worden. Zij kunnen niet maximaal sporten of hebben moeite met leren", legt kindercardioloog Martijn Slieker uit.
"We willen zorgen dat er maar één ingreep nodig is we willen dat de gevolgen op de rest van het lichaam ook verminderen zodat kinderen geen problemen ondervinden in hun ontwikkelingen", zegt Slieker. Hij fietst vandaag ook mee om geld op te halen en deze doelen te bereiken.
Ondertussen is de groep compleet en kan de fietstocht beginnen. Vader Mathijm zwaait ze uit. "Het is toch wel heel bijzonder om hem zo te zien wegrijden terwijl het niet niks is wat hij heeft moeten doorstaan", zegt hij trots.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.