Minister: toch twee weken wachten met feesten na laatste coronaprik

© Pexels
PROVINCIE UTRECHT - Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. De aanpassing gaat volgens hem "op korte termijn" in.
Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek. Het ministerie besloot dit op basis van een lage infectiedruk, maar de laatste tijd neem het aantal besmettingen weer snel toe, met name onder jongeren.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht, hebben vanavond of morgenochtend een digitale vergadering met demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus. De bijeenkomst is vervroegd omdat is gebleken dat het systeem met toegangstesten en de CoronaCheck-app in uitgaansgelegenheden niet waterdicht is.
Op verschillende plekken in het land zijn uitbraken na feesten of discotheekbezoek. In Enschede zijn 189 bezoekers besmet geraakt. QR-codes van de CoronaCheck-app zouden naar vrienden zijn gestuurd die nog buiten stonden.
In Utrecht waren afgelopen weekend bijvoorbeeld zeker tien besmettingen na een feest van roeivereniging Triton. Ook daar gold Testen voor Toegang, wat inhoudt dat je alleen met een QR-code naar binnen kan.
Grapperhaus waarschuwde vandaag al dat alle bedrijven, winkels en horecazaken waar mensen binnenlopen beter moeten letten op de naleving van de coronaregels. Anders moeten de burgemeesters strenger gaan optreden, zei hij.
De nieuwste coronaregeling is dat er geen maximum meer geldt voor het aantal bezoekers in een café of club, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bij gelegenheden die de afstandsregel niet hanteren, moeten bezoekers bijvoorbeeld met de QR-code van de app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of geen corona hebben.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei eerder al dat ook lokale maatregelen niet uitgesloten zijn. Het kabinet heeft daarover de regie, maar de betrokken gemeente of de veiligheidsregio moet die maatregelen handhaven. Hij waarschuwde wel dat het niet mogelijk is om bij elke horecadeur politie of handhavers neer te zetten, ook al omdat die ook aan vakantie toe zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.