Verhuizing van de Lidl in Nieuwegein op losse schroeven: 'Ze gaan nat bij de Raad van State'

De Lidl die mogelijk gaat verhuizen
De Lidl die mogelijk gaat verhuizen © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
NIEUWEGEIN - De voorgenomen verhuizing van de Lidl in Nieuwegein lijkt minder vanzelfsprekend dan gedacht. Omwonenden zijn dolblij dat de supermarkt gaat verhuizen, die voor veel verkeersoverlast in de wijk zorgt. Maar als het aan een groep winkeliers ligt, gaat de verhuizing niet door. Ze spreken van "oneerlijke concurrentie" en een "ongelijk speelveld". Volgens de advocaat die de winkeliers vertegenwoordigt zal de rechter de verhuizing nooit toestaan. Zij stappen naar de rechter als de gemeenteraad beslist om medewerking te bieden aan de Lidl.

Alleen bestaand winkelgebied

De winkeliers vinden de plannen oneerlijk en onrechtmatig omdat de Lidl naar de Buizerdlaan mag verhuizen en daar mag uitbreiden. En dat terwijl de locatie in het bestemmingsplan van de gemeente staat vermeld als kantoorgebied, en de gemeente stelt dat supermarkten in principe uitsluitend thuishoren in of vlakbij bestaand winkelgebied. De gemeente laat weten dat de verhuizing gerechtvaardigd is, omdat die veel overlast in de wijk tegengaat en in lijn is met de huidige regels.
Advocaat Hugo Doornhof vertegenwoordigt de groep protesterende winkeliers. Volgens Doornhof is het een taak van de gemeente om te zorgen dat alle supermarkten geconcentreerd blijven binnen een bepaald gebied. "Mijn cliënten willen best concurreren, maar we zien nu dat de gemeente een partij voortrekt op een plek waar iedereen wel wil zitten: op een kantoorlocatie buiten bestaand winkelgebied, met niet al te dure grond en niet te veel belemmeringen met parkeren." Hij vindt dat er "bewust een ongelijk speelveld" gecreëerd wordt.
Onlangs sloot de Lidl een akkoord met de gemeente Nieuwegein en projectontwikkelaar BPD om een verhuizing van de supermarkt van winkelcentrum Kauwenhof naar de Buizerdlaan mogelijk te maken. Het akkoord moet onder meer de verkeerschaos en de overlast rondom het winkelcentrum Kauwenhof tegengaan. Het akkoord kwam er, ondanks de kritiek van een groep winkeliers in en rondom Nieuwegein. Zij hebben vorig jaar al hun ongenoegen geuit over de plannen in een brief naar de raad en het college.

Extra vierkante meters

De gemeente is van mening dat de verhuizing door kan gaan als er in het huidige winkelcentrum Kauwenhof geen extra retail bijkomt. Daarom willen de deelnemende partijen de grond gebruiken voor woningbouw en het gezondheidscentrum met de bijbehorende apotheek behouden. Volgens de gemeente is het geen probleem dat de nieuwe Lidl groter wordt en "passen de plannen binnen de doelstellingen van de provincie".
Toch staat de provincie de komst van winkels buiten bestaand winkelgebied niet zomaar toe, zeker niet als de omvang van de winkel toeneemt. Een woordvoerder van de provincie laat aan RTV Utrecht weten dat er ongeveer een jaar geleden contact is geweest tussen de provincie en de gemeente over een mogelijke verhuizing van de Lidl: "Het uitgangspunt is dat als een gebied geen bestaand winkelgebied is, er geen detailhandel bij mag komen. Daar zijn echter uitzonderingen op."
Volgens Doornhof is er van een uitzonderingsituatie geen sprake, de gemeente denkt hier dus anders over. Volgens de provincie is het aan de gemeente om aan te tonen dat er sprake is van een uitzonderingssituatie, en kunnen zij op dit moment niet beoordelen of een verhuizing gerechtvaardigd is.

Voor de rechter

Advocaat Doornhof verwacht dat het nog te ontwikkelen bestemmingsplan getorpedeerd gaat worden door Gedeputeerde Staten. Volgens Doornhof hoef je alleen maar naar de ruimtelijke verordening van de provincie te kijken om te zien dat de verhuizing van de Lidl tegen de regels is, aangezien het geen winkelgebied is. "Wij hebben aangegeven dat de huidige plannen niet gaan werken, maar de deelnemende partijen, inclusief de gemeente, steken kennelijk hun kop in het zand."
De gemeente gaat de verhuizing van de Lidl en het wegblijven van winkels in het winkelcentrum regelen in een nieuw bestemmingsplan; volgens Doornhof een onhaalbare missie. De klagende partijen stappen naar de rechter als de raad besluit om medewerking te verlenen aan de Lidl.
"Je hebt bestuurlijke verantwoordelijkheid om je winkelgebieden te beschermen met bepaalde regels. Als je buiten die gebieden toch een supermarkt toelaat en bovendien niet kan onderbouwen dat er genoeg marktruimte voor is, dan ga je ook nog eens nat bij de Raad van State", zegt Doornhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.