Utrecht grijpt in vanwege toename coronabesmettingen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Utrecht neemt meerdere maatregelen om het toenemend aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Vooral onder jongeren zijn veel positieve tests. Deze zijn volgens de GGD regio Utrecht met name te herleiden naar informele feesten waar geen testregime is en vakanties zoals examenreizen.
Om uitbraken te voorkomen, wordt de inzet van Toezicht en Handhaving versterkt tijdens uitgaansavonden in Utrecht. "We gaan af op excessen en treffen waar nodig passende maatregelen. Het begint met een waarschuwing. Daarna kan een boete volgen of zelfs sluiting. Ook is er extra aandacht voor de wachtrijen voor uitgaansgelegenheden, waar de anderhalve meter nog wel geldt."

Waterdicht

Burgemeester Sharon Dijksma zal vanavond tijdens het Veiligheidsberaad met de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus onderstrepen dat de versoepelingen veel lucht geven, maar dat het cruciaal is dat Testen voor Toegang waterdicht en dus ook veilig is.
Daar zijn momenteel veel zorgen over. Zo zijn er in Utrecht zeker tien besmettingen geconstateerd na een feest bij roeivereniging Triton waar Testen voor Toegang gold. Ook in Enschede en Groenlo waren grotere uitbraken.

Brief

De gemeente stuurt verder een brief richting horeca en studenten met extra informatie en instructies over het coronaproof organiseren van activiteiten en evenementen. De organisatoren worden daarin ook doorverwezen naar de GGD regio Utrecht om vragen te stellen en advies in te winnen.
"We zien in Utrecht dat het overgrote deel van de horeca-ondernemers en studentenverenigingen het naleven en controleren van de maatregelen serieus neemt. Besmettingen in horecagelegenheden komen tot nu toe incidenteel voor", aldus de gemeente, die er wel op wijst dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van de maatregelen en procedures primair bij de horeca-ondernemers ligt.

Vaccinatiebereidheid

Ook wordt er gekeken wat er nog extra kan worden gedaan om de vaccinatiebereidheid onder (aankomende) studenten en jongeren verder te vergroten. "Denk hierbij aan het voorlichten of zelfs prikken op locaties waar deze doelgroep veel komt."