Instellingen

Zwaarbewapende agenten naar Nieuwegein na 'grap' over aanslag op Peter R. de Vries

© ANP
NIEUWEGEIN - Na de aanslag op Peter R. de Vries is gisteravond een groep zwaarbewapende agenten naar Nieuwegein getrokken, op zoek naar de 24-jarige Alex. De jongen werd door een 'grap' gelinkt aan de schietpartij, schrijft de NOS.
"Mijn vrienden zagen een signalement van de dader die werd gezocht en die leek op mij", zegt Alex, nog een beetje beduusd na wat er gisteravond allemaal is gebeurd, tegen NOS Stories.
Via Burgernet werd kort na de aanslag een signalement verspreid van de schutter. Alex voldeed volgens vrienden aan dit signalement. Voor de grap maakte de vriend een foto van Alex en stuurde die in een WhatsApp-groep met de tekst: "Haha, Alex is de dader".
De foto werd doorgestuurd en ging uiteindelijk viral. "Het begon als een grap, maar het liep een beetje uit de hand", zegt Alex.

Zelf de politie bellen

Vrienden probeerden het tij nog te keren door de politie te bellen en te vertellen over de 'grap', maar het bleek al te laat. Een team van zwaarbewapende agenten stond bij Alex en zijn vrienden. Bij de NOS vertelt een vriendin van Alex: "We hadden een hond bij ons, die gespannen was en begon te blaffen. De politie richtte daar een wapen op. Toen wisten we: het is serieus."
Ze moesten zich uiteindelijk omdraaien en op de grond gaan liggen. Nadat ze werden gefouilleerd, legden de vijf het verhaal uit. "De politie geloofde het gelijk, omdat we zelf hadden gebeld", zegt Nadia. "We hadden alleen nooit verwacht dat het zo'n chaos zou worden."
Het idee dat hij online door mensen wordt neergezet als de schutter die het had gemunt op Peter R. de Vries, vindt Alex "niet zo grappig".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.