Instellingen

Plannen Cartesiusdriehoek krijgen vorm, dB's vertrekt naar Werkspoorkwartier: 'Toch beter om te verhuizen'

Impressie van de nieuwe wijk
Impressie van de nieuwe wijk © Mecanoo / Studio Prins
UTRECHT - Meerdere bedrijven in de Cartesiusdriehoek, waaronder muziekcafé en oefenstudio dB's, brouwerij Oproer en het Filmcafé, maken plaats voor woningen, twee parken, een basisschool en een sporthal. DB's verhuist naar de overkant van hun huidige stek, en vestigt zich in het Werkspoorkwartier, Oproer vertrekt naar verzamelgebouw The Cube in Overvecht.
In maart werd al bekend dat het Filmcafé, brouwerij Oproer en sporthal The Sport Box de deuren van hun zaken in het CAB-gebouw in Utrecht niet meer zouden openen voor gasten na een verwoestende brand in januari. DB's bleek minder schade te hebben en hoopte toch in het CAB-gebouw te kunnen blijven.

Lastig

"We hebben geprobeerd in het CAB-gebouw te blijven, maar de plannen leveren zoveel knelpunten op dat het toch maar beter is te verhuizen. Het idee is dat we nu een definitieve plek krijgen", zegt dB's-eigenaar Paul de Brabander. "Het werkspoorkwartier is dan de beste omgeving voor ons: het is om de hoek, vol met cultuur en groen. Daar passen wij fantastisch bij, denken wel zelf. En dat denkt de gemeente dus ook."
Toch gaat het De Brabander wel aan het hart. "Het is natuurlijk altijd lastig om iets wat je helemaal vanaf het begin hebt opgebouwd, en waar de sfeer helemaal in is getrokken, achter te moeten laten."

Autoluw

De gemeente wil van de Cartesiusdriehoek "een levendige en gezonde stadswijk" maken, "met het monumentale CAB als tweede huiskamer en stralend middelpunt van de wijk". Er komen onder meer 2800 woningen, een foodhal, een biologische supermarkt en een basisschool.
Net als de nieuwe wijk Merwede wordt deze wijk autoluw. "Er wordt gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid, ecologie en circulariteit", zegt wethouder Klaas Verschuure. Het college heeft de plannen aangeboden aan de raad. Verwacht wordt dat de gemeenteraad het bestemmingsplan in het najaar van 2021 vaststelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.