Boze boeren weer naar huis: 'Het was een goede actie'

PROVINCIE UTRECHT - De boerenprotesten in vijf steden zijn ten einde. Bijna alle boeren hebben einde van de middag hun spullen ingepakt en zijn weer huiswaarts gegaan. De protesten in Den Haag, Arnhem, Zwolle, Assen en Den Bosch verliepen zonder grote incidenten. "We hebben ons geluid weer laten horen", zegt boer Robert Peek uit Wilnis.
Volgens de boer verliep de demonstratie op het Haagse Malieveld goed. "Je ziet natuurlijk niet direct resultaat, maar het was een goede actie", vertelt hij kort nadat hij met zijn trekker is teruggekeerd in Wilnis. "We hebben toch weer geprobeerd duidelijk te maken dat de politiek op de verkeerde weg zit."
RTV Utrecht ging vandaag langs bij twee boerenbedrijven, die naar eigen zeggen vooruitstrevend zijn maar zich tegelijkertijd grote zorgen maken om de stikstofplannen.
In totaal deden duizenden boeren mee aan de protesten. Ze willen hun ruimte in Nederland behouden en niet de rekening van de stikstofcrisis toegeschoven krijgen. Op sommige plekken werd gesproken met provinciebestuurders, zij beloofden te gaan kijken naar andere manieren om stikstofuitstoot te beperken.

Niet blij met D66 en Baudet

Op het Malieveld in Den Haag spraken meerdere Kamerleden. Tjeerd de Groot van D66 en Derk Boswijk van het CDA werden flink uitgejouwd. Boer Robert uit Wilnis ergerde zich vooral aan die eerste spreker. "Hij zei: de helft van jullie moet weg. Hij blijft dat volhouden." Een kwalijke boodschap, vindt Peek. "Hij heeft er namelijk geen heldere uitleg bij."
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging kon juist op veel bijval rekenen tijdens haar toespraak. Verder speelde FvD-leider Thierry Baudet een opvallende rol. Hij klom in een hoogwerker, tot ongenoegen van de organisatie. Vervolgens kreeg hij ruzie met enkele boeren. Zijn speech werd maar lauw ontvangen door de boeren.
Baudet kreeg het aan de stok met de boeren:

Trekkers van snelweg gehaald

Hoewel de protestdag grotendeels zonder incidenten verliep, ging het vanochtend op de A12 toch even mis. Op snelweg bij De Meern werden tientallen boeren van de weg gehaald. Ze waren op weg naar Den Haag en reden met trekkers over de snelweg, wat verboden is. Het is niet bekend of er boetes zijn uitgedeeld. De boeren vervolgden hun weg via binnenwegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.