Omwonenden protesteren tegen komst Nieuwegeinse flat, maar 'gierend tekort' aan woningen

NIEUWEGEIN - Omwonenden van het centrum van Nieuwegein gaan vanmiddag protesteren bij het stadhuis. Ze zijn tegen de komst van een 70 meter hoog flatgebouw aan de Zadelstede in de binnenstad. Dat staat met zo'n 100 meter afstand straks te dicht op hun huizen, vinden ze. De gemeente wijst tegelijkertijd op het 'gierende tekort' aan woningen.
Omwonenden protesteren tegen komst flat, maar 'gierend tekort' aan woningen
We zijn Nieuwegein, we zijn hier geen New York City.
Jeroen Schuurman, inwoner Nieuwegein

Schaduw en parkeerdrukte

"Je ziet nergens in Nieuwegein zulke hoge gebouwen. We zijn hier geen New York." Jeroen Schuurman is een van de kartrekkers van het geplande protest. Hij woont aan de Karosdrift en baalt van de toekomstige flat, die straks een paar uur per dag schaduw veroorzaakt in zijn tuin. "Ik heb net m'n dak volgelegd met zonnepanelen", zegt hij.
Samen met in ieder geval zijn straatgenoten trekt hij vanmiddag naar het stadhuis. De boodschap? "We zijn blij met meer woningen, maar niet zo hoog." De bewoners vrezen naast schaduw minder privacy door de komst van hun nieuwe overburen, meer parkeerdrukte en daarmee een waardedaling van hun huis.
Buurvrouw Thea Feenstra woont al meer dan veertig jaar aan de Karosdrift. Nu zou ze het liefst willen verhuizen. "Het is dat ik net mijn keuken heb verbouwd, anders was ik gegaan." Ze houdt van de ochtendzon in haar huis en tuin. "Het is een genot om 's ochtends lekker in het zonnetje je krantje te lezen. Het maakt me verdrietig dat dat straks niet meer kan."

24 verdiepingen

De flat komt op de plek waar nu een breed en iconisch rood gebouw staat. Dat gaat tegen de vlakte en moet plaatsmaken voor een flat van zo'n 24 verdiepingen. Daarin komen volgens de plannen iets meer dan tweehonderd woningen: 134 sociale huurwoningen, 43 zogenoemde middenhuurwoningen en 36 vrije sectorwoningen. Betaalbare huizen, is het idee.
Omwonenden Zadelstede maken zich klaar voor protest tegen flat
Omwonenden Zadelstede maken zich klaar voor protest tegen flat © RTV Utrecht
Daar is ook in Nieuwegein veel vraag naar. Wethouder Hans Adriani (PvdA) vertelt: "In de hele regio Utrecht is een gierend tekort aan woningen. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest erover." Over de situatie in Nieuwegein zegt hij: "De wachttijd voor een sociale huurwoning is hier bijna dertien jaar. Bij koopwoningen wordt soms honderdduizend euro overboden."
De wachttijd voor een sociale huurwoningen in Nieuwegein is bijna dertien jaar.
Hans Adriani, wethouder Nieuwegein
Om het woningtekort een halt toe te roepen, kiest de gemeente bewust voor hoogbouw in de binnenstad. Er komen in totaal drie woontorens. Adriani: "We hebben de afgelopen jaren met veel Nieuwegeiners nagedacht over de vraag waar nieuwe woningen moeten komen. Steeds is het beeld: hou de wijken groen en rustig, in City (de binnenstad van Nieuwegein, red.) kun je de hoogte in."
"Ik snap heel goed dat als er iets in je omgeving verandert, dat dat onrust teweegbrengt", zegt hij in reactie op de zorgen van omwonenden. "We kunnen alleen niet niks doen." Op de vraag of 70 meter niet te hoog is, zegt de wethouder: "50 is ook veel. Dat maakt voor het uitzicht niet veel meer uit. We denken dat we hier een verstandig ontwerp hebben."

Protest bij stadhuis

Ook de bewoners van de Karosdrift begrijpen dat er huizen gebouwd moeten worden. "Natuurlijk", zegt Feenstra, "dat weten we allemaal. Maar kan het niet wat minder en lager? Deze plek is al drukbevolkt." Schuurman vult aan: "Sla die toren plat en maar 'm gewoon wat breder en minder hoog."
De gemeenteraad stemt volgende week naar verwachting vóór het bestemmingsplan waar ook de plannen voor de flat in staan. Het protest van de bewoners is vanmiddag om 17.15 uur bij het stadhuis in Nieuwegein. De gemeenteraad komt daar vandaag voor het eerst sinds de coronacrisis weer bij elkaar voor een fysieke vergadering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.