Ultieme poging om cold case Utrechtse Sjaak Gerwig op te lossen

UTRECHT - In de avond van 29 maart 1995 vertrekt Utrechter Sjaak Gerwig van het huis van zijn vriendin Claudia richting zijn eigen huis. Maar hij komt nooit aan. Op 2 april wordt zijn lichaam gevonden in het water langs de Laagravenseweg in Nieuwegein. Hij is met een zwaar voorwerp op zijn hoofd geslagen en aan die verwondingen overleden.
Wie verantwoordelijk is voor de dood van Gerwig, werd nooit opgehelderd. Maar nu, 26 jaar later, wordt de zaak heropend. Er is namelijk nieuwe informatie binnengekomen. De politie doet nu een ultieme poging om de zaak op te lossen en trekt van alles uit de kast. Met onder meer televisie-uitzendingen, posters langs de weg, een verhoogde beloning en opnieuw aandacht voor het verhaal van Gerwig hoopt de politie op een doorbraak in het onderzoek.
Sjaak Gerwig
Sjaak Gerwig © Politie
Het is al 26 jaar geleden, maar Claudia van 't Veld is nog bijna dagelijks bezig met het verlies van haar vriendje. Op haar arm prijkt een grote tatoeage van een feniks met de initialen S.G.
"Ik begrijp nog steeds niet waarom dit is gebeurd," vertelt ze snikkend. "Het is gewoon zo gewelddadig geweest. En hij was zo'n lieve jongen. Hij verdiende dit gewoon niet."
De tekst gaat onder de foto door.
De tatoeage van Claudia.
De tatoeage van Claudia. © RTV Utrecht

Cold case

Sjaak stond te boek als vrolijk, vriendelijk en rustig. Bekend is dat hij de laatste maanden van zijn leven regelmatig gokte. In 1995 onderzocht de politie zijn dood, maar dat leidde niet tot vervolging van een mogelijke dader. De zaak werd een cold case.
Toch is er nu nieuwe hoop. Het Openbaar Ministerie heeft de beloning in de zaak verhoogd naar 30.000 euro en rechercheur Rob Boon doet een nieuwe poging om de dader te vinden. Hij richt zijn pijlen op bewoners van de Utrechtse Rivierenwijk, waar Sjaak vandaan kwam.
"Wij hebben recent specifieke informatie gekregen waaruit naar voren komt dat Sjaak wellicht een financieel conflict heeft gehad met iemand uit de wijk. Daarom gaan we Rivierenwijk in om een krant te verspreiden. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen informatie hebben die ze nog niet met ons gedeeld hebben."

Krant

Voor de krant Duic maakte de politie een speciale bijlage. Door de verhalen opnieuw te vertellen hoopt rechercheur Boon dat er toch iemand gaat praten. "Relaties van mensen veranderen. Misschien wilden mensen er vroeger niets over zeggen omdat ze ergens werkten, of met iemand getrouwd waren. En nu is misschien de relatie anders en kunnen ze ons het verhaal vertellen."
Claudia hoopt dat deze ultieme poging van de politie zijn vruchten afwerpt. "Het is voor mij nog steeds een open boek. Ik was 18 jaar oud en smoorverliefd. Dat werd opeens afgekapt. Ik ben nu heel gelukkig met mijn man en dochter. Maar toch blijft dat gat er zitten. Het blijft zoveel pijn doen en ik wil zo graag antwoorden. Ik zou dit boek heel graag willen sluiten."
Claudia, de toenmalige vriendin van Sjaak.
Claudia, de toenmalige vriendin van Sjaak. © RTV Utrecht

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries, die eergisteren werd neergeschoten, zou vandaag in RTL Boulevard uitgebreid ingaan op de zaak van Sjaak Gerwig. "Het Team Cold Cases in Midden-Nederland kent Peter R. de Vries als een warm pleitbezorger voor de aanpak van cold cases. Zijn bijdrage vandaag wordt dan ook erg gemist."
Ook oud-voetballer Ronald de Boer is ingeschakeld om ruchtbaarheid te geven aan de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.