Tientallen grote organisaties vragen om miljarden voor Utrechts openbaar vervoer

UTRECHT - Tientallen grote bedrijven, instanties en overheden roepen de formerende partijen in Den Haag op om miljarden te investeren in het openbaar vervoer in de regio Utrecht.
Volgens werkgevers als Rabobank, a.s.r. en VodafoneZiggo, de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zijn forse investeringen in het ov nodig om ruim 100.000 extra woningen te kunnen bouwen en 80.000 banen te realiseren.

Brandbrief

De investeringen zorgen ervoor dat de regio zich kan ontwikkelen rond ov-knooppunten, schrijven de provincie en de gemeente namens alle organisaties in de brandbrief van de alliantie.
"De woningen die wij bouwen, moeten goed verbonden worden met stad en regio. We investeren hierin zelf, maar deze opgave is zo groot dat we dit niet zonder investeringen van het nieuwe kabinet kunnen realiseren", stelt vervoerswethouder Lot van Hooijdonk.
Uit onderzoek van het Rijk blijkt dat uiterlijk in 2040 alle wegen, spoorlijnen en fietsverbindingen in Utrecht en omgeving vol zijn. "Met name in de provincie Utrecht komen belangrijke vervoersknooppunten van Nederland samen. Hier vallen dus de zwaarste klappen, maar ook de rest van het land loopt aanzienlijke schade op als het hart van het land stilstaat", zegt gedeputeerde Arne Schaddelee.

Lobby

In de regio Utrecht is al langer een lobby gaande om miljarden los te peuteren voor beter ov. In april kregen de stad en omliggende gemeenten geen geld van het Rijk voor twee nieuwe trambanen en een verbouwing van station Utrecht Lunetten.
De ambiteuze ov-plannen van Utrecht (30 november 2020)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.