Instellingen

Duizenden medewerkers kinderopvang demonstreren in Nieuwegein

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Zo'n drieduizend medewerkers uit de kinderopvang verzamelen zich vandaag in Nieuwegein om te protesteren tegen de nieuwe CAO. Ze vinden de werkdruk te hoog en zijn het niet eens met het onlangs gesloten akkoord tussen de brancheverenigingen voor de kinderopvang en vakbond CNV over een nieuwe cao.
Helma van Leur is één van de stakers die van zich laten horen vandaag. Helma werkt met jonge peuters en loopt vooral tegen de indeling van haar uren aan. "Voorheen waren wij echt met de kinderen bezig. Nu moet je veel meer doen in hetzelfde aantal uren, wat de werkdruk enorm verhoogd."
Van Leur ziet collega's vertrekken. "Het ziekteverzuim is hoog, er lopen mensen weg. De geschoolde collega's die je hebt raak je kwijt, waardoor je steeds weer van voren af aan begint."

Nieuwe cao

Er ligt al een afspraak voor een nieuwe cao. Het is dan ook best bijzonder dat er alsnog actie wordt gevoerd. "Wij hopen dat werkgevers, maar ook onze collega's van CNV zich realiseren dat het mogelijk is dit te veranderen. Wij hopen dat de werkgevers tot inkeer komen", zegt Debbie van Leiden van FNV.
Helma staat er strijdvaardig bij vandaag. "Weet je wat het is, je moet nu geen drie maar vier dagen werken om je uren weg te werken. Dat betekent dat als je een jong gezin hebt, je zelf die vierde dag kinderopvang nodig hebt.
Behalve de demonstratie in Nieuwegein wordt er vandaag ook gestaakt bij honderden kinderopvanglocaties in het hele land. Het gaat om de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.