Drukte bij Burgerzaken: even geduld als je nog snel een nieuw paspoort wilt

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is nog even spannend hoe de besmettingscijfers zich ontwikkelen, maar een vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië ligt op dit moment binnen handbereik. Wie nu nog een nieuw paspoort moet aanvragen kan wel van een koude kermis thuiskomen, blijkt uit een rondgang door RTV Utrecht. In Utrecht geldt inmiddels een wachttijd van tien dagen, in Utrechtse Heuvelrug en Rhenen moet je op twee weken rekenen, in De Bilt op drie weken en in Amersfoort duurt het zelfs vier weken.
"Het is inderdaad druk op Burgerzaken", zegt woordvoerder Marieke Ruijgrok van de gemeente Utrecht. "Dat geldt niet alleen voor de reisdocumenten en de rijbewijzen, maar eigenlijk voor alles. Denk alleen al aan het aantal bruiloften. Nu het weer kan wil iedereen weer trouwen, en dus nu ook op reis."

IJzer met handen breken

Volgens de Amersfoortse wethouder Kees Kraanen heeft zijn gemeente inderdaad te maken met mensen "die na de versoepeling van de covid-maatregelen nú besluiten op reis te gaan en daarna in de la kijken en erachter komen dat het reisdocument verlopen is". Hij zei dat in antwoord op raadsvragen van DENK. "Het is een probleem", zei de wethouder over de opgelopen wachttijd, maar hij ziet geen mogelijkheden die nu snel omlaag te krijgen. "We kunnen geen ijzer met handen breken."
De grenzen van wat kan en mag zijn bereikt.
Joost Mulder, gemeente Amersfoort
Een andere oorzaak voor de piek in het aantal aanvragen is volgens de gemeente Amersfoort dat inwoners tot soms wel zeven afspraken inplannen om vervolgens het tijdstip te kiezen dat ze het beste uitkomt. Dat betekent dat alle andere tijdstippen niet worden gebruikt. Verder heeft de gemeente naar eigen zeggen nog steeds te maken met maken met de geldende coronamaatregelen om de veiligheid van bezoekers en onze medewerkers te waarborgen.
"Daarom werken wij nog steeds alleen op afspraak en is een beperkt aantal balies geopend", zegt woordvoerder Joost Mulder. "Alleen dan kunnen wij voldoende sturen op de anderhalve meter afstand en beperken we het aantal mensen dat tegelijk in onze publiekshal aanwezig is. Geschoold extra personeel inhuren lukt niet, want de vraag vanuit Amersfoort en andere gemeenten naar personeel is veel groter dan het aanbod. Daarom werken al onze vaste medewerkers langer door. Waar mogelijk laten collega's van andere afdelingen werk liggen om hen te helpen. Maar ook daar zijn de grenzen van wat kan en mag bereikt."

Piek voor de vakantie

Utrechtse Heuvelrug, waar de wachttijd is opgelopen tot twee weken, wijst ook op de coronamaatregelen. "Normaal gesproken zien we altijd een piek in de maanden voor de zomervakantie", meldt woordvoerder Marja de Gelder namens de gemeente. "Maar we merken nu dat mensen de aanvragen van hun documenten uitgesteld hebben. Daardoor ontstaat er een korte tijd waarin iedereen geholpen wil worden, en dat zorgt voor de huidige drukte."
We raden iedereen aan niet tot één week voor vertrek te wachten.
Marieke Ruijgrok, gemeente Utrecht
De toegenomen vraag naar reisdocumenten lijkt in kleine gemeenten als Renswoude en Wijk bij Duurstede wat minder problemen te geven. "Het loopt niet over onze schoenen", reageert Renswoude. "Het gaat gewoon goed." Montfoort merkt wel dat het drukker is dan voor de versoepelingen, maar toch niet zo druk als de gemeente had verwacht. "Als je nu belt hebben we voor volgende week nog ruimte in de agenda", zegt woordvoerder Wied Ruissenaars. "Zonodig gaan we een paar dagdelen extra open. Dat hebben we inmiddels een paar keer gedaan."

Tijdslotjes snel gevuld

Datzelfde beeld heerst in de gemeentehuizen als die van Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden, Leusden, Nieuwegein, Houten, Soest en Baarn: de tijdslotjes raken nu er weer gereisd mag worden snel gevuld, maar volgende week kun je nog wel bij de balie terecht. Dan kun je je document daar ongeveer een week later ophalen.
Ook in Bunnik kan iedereen nog geholpen worden, laat gemeentewoordvoerder Melanie Ferranti weten. "Het klopt dat het bij ons druk is aan de balie en dat de agenda voor het aanvragen van paspoorten aardig vol zit. Maar dit is niet anders dan andere jaren in deze periode zo vlak voor de zomervakantie."

Twee keer zo druk

De gemeente Utrecht zegt de hausse nog wel aan te kunnen, ook al is het bij de loketten in het Stadskantoor ongeveer twee keer zo druk als normaal. "We zagen het al aankomen en hebben extra personeel ingezet", aldus Marieke Ruijgrok. "Het is altijd al drukker in de zomer, maar dit jaar is het extra belangrijk om op tijd te kijken of je paspoort nog geldig is. We raden iedereen aan in ieder geval niet tot één week voor vertrek te wachten."
Wie echt haast heeft kan altijd nog via een spoedprocedure een reisdocument aanvragen, maar daarvoor moet je wel je portemonnee trekken. En ook hier geldt het advies dat je niet té lang moet wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.