Medaillemaker uit Zeist heeft door corona volle magazijnen: 'Nog nooit meegemaakt'

Zeist - De kans is groot dat je een medaille aan de muur hebt hangen (of ergens weggestopt in een kastje) van Wouter van Veluw. Zijn bedrijf, midden in de bossen van Zeist, maakt al ruim honderd jaar miljoenen medailles. Maar omdat veel sportevenementen zijn afgelast het afgelopen jaar, ligt zijn fabriek vol met niet-uitgereikte medailles. "Ze liggen verspreid door de hele fabriek, want dit hebben we nog nooit meegemaakt."
Het bedrijf van Van Veluw maakt bijvoorbeeld elk jaar de medailles voor de Nijmeegse Vierdaagse. "We hebben zo’n 60.000 Vierdaagse kruisjes op voorraad liggen, maar dat zijn niet de enige medailles die we maken. Van de avondvierdaagse liggen er bijvoorbeeld ongeveer 600.000 te wachten”, zegt eigenaar Wouter van Veluw.
In het magazijn staan honderden opgestapelde dozen. Wouter trekt een doos open. Een gouden gloed stroomt naar buiten. “Dit zijn de medailles van de Vierdaagse van vorig jaar. Ik ben blij dat er op deze medailles geen jaartallen worden gedrukt, zodat we ze een jaar later gewoon nog kunnen gebruiken. Dat scheelt voor ons, want alle medailles waar wel jaartallen opstaan moeten we laten omsmelten. Dat kost weer veel extra tijd en geld. We hebben het de afgelopen anderhalf jaar niet makkelijk gehad. Veel van onze standaard medailles werden dit jaar niet gekocht.”

Alternatieve medaille

Hoewel de echte Vierdaagse dit jaar niet doorgaat vanwege corona, wordt er wel een alternatief georganiseerd. Wie hieraan meedoet, krijgt geen Vierdaagse kruisje, maar wel een speciale medaille. Gemaakt door Van Veluw. “Het blijft een leuk proces. We maken het product van voor tot achter helemaal zelf. We maken het ontwerp van de stempel waarmee geperst wordt, slaan of gieten het in de medaille, we lakken, polijsten, monteren het lintje en verpakken het in een doosje.”
80 procent van het werk is handarbeid. “We werken wel met machines, maar het is niet zo dat je links op de knop drukt en er rechts een kant en klare medaille uit komt vallen. Een medaille gaat wel door zo’n twintig mensenhanden voordat hij af is.”

Familiebedrijf

Van Veluw werkt al vijfendertig jaar bij het bedrijf. Het begon als een bijbaantje, maar daarna ging hij solliciteren bij zijn vader. “Ik werkte er al elke schoolvakantie, het was leuk werk en zo kon ik makkelijk een zakcentje verdienen.” Inmiddels heeft hij alle afdelingen al doorlopen. “Ik heb alles wel gedaan, van inkleuren en aan linten tot solderen.” Sinds 1996 is het zijn bedrijf. Hij heeft in dat jaar alle aandelen overgenomen van zijn ooms, tantes en ouders.
Het bedrijf maakt al vanaf het begin van de Vierdaagse de speciale kruisjes voor alle deelnemers. “Ons bedrijf maakt al meer dan honderd jaar medailles voor de Vierdaagse. Ik heb geen idee hoe dat zo is ontstaan, dat is honderd jaar geleden afgesproken. We zijn uniek in Nederland. We zijn het enige bedrijf die dit soort producten zelf maakt en fabriceert. Voorheen had je meerdere bedrijven die dat ook deden, maar die zijn allemaal overgenomen.” zegt Wouter van Veluw.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.