6 jaar cel en tbs voor gevangene die bewaarder probeerde te vermoorden in PI Nieuwegein

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
NIEUWEGEIN - Een gevangene die op Nieuwjaarsdag een bewaarder van de PI in Nieuwegein om het leven probeerde te brengen en een andere bewaarder ernstig mishandelde, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
De rechtbank vindt bewezen dat de 28-jarige Brian N. opzettelijk en met voorbedachte rade een pan hete olie over de bewaarder goot en hem vervolgens meerdere keren met een aardappelschilmesje stak. Bij een collega die te hulp kwam probeerde hij de ogen uit het hoofd te drukken.

Vooraf aangekondigd

N. had zijn moeder in een telefoongesprek kort voor het incident verteld wat hij van plan was en dat hij "ze dood ging maken". Zijn moeder probeerde hem er nog van te weerhouden, maar hij deed het toch. Uit dat gesprek en het lenen van het mes leidt de rechtbank af dat N. al even wist wat hij wilde doen. Uiteindelijk voerde hij zijn plan ook uit. Daarom is volgens de rechtbank sprake van poging tot moord, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling van de andere bewaarder.
De rechtbank hield er bij het vonnis rekening mee dat Brian N. verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij hem zijn meerdere stoornissen vastgesteld. Tijdens zijn proces zei hij dat hij voortdurend stemmen in zijn hoofd hoort, die hem ook opdracht gegeven zouden hebben om de bewaarder te doden. Hij raakte tijdens de zitting in een soort verstarring en reageerde nergens meer op. Hij moest uiteindelijk in een rolstoel worden afgevoerd.

PI is tevreden

De gevangene was vorig jaar al tot een celstraf en tbs veroordeeld na de zware mishandeling van een toevallige voorbijganger op straat. Die celstraf zat erop en hij was in afwachting van overplaatsing naar een kliniek. De zaak waarvoor hij nu is veroordeeld is veel ernstiger. De man zal daarom in een streng beveiligde omgeving gevangen worden gezet en behandeld. Hij krijgt dan minder vrijheden, stelt de rechtbank.
De PI in Nieuwegein is tevreden met het vonnis. "Dit soort ernstige incidenten waarbij medewerkers ernstig gewond raken heeft grote impact op collega's en raakt de hele inrichting", zegt directeur Theo Vernooij in een reactie. Het geeft een gevoel van genoegdoening dat "geweld en agressie tegen het personeel niet wordt getolereerd", aldus de directeur.
De straf die de rechtbank oplegt is wel een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vroeg om acht in plaats van zes jaar cel. Het OM en de verdachte hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als ze het niet met het vonnis eens zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.