Besmettingscijfers stijgen razendsnel, vooral onder jongeren: 'Iedereen die ik ken is aan het testen'

PROVINCIE UTRECHT - "Het huis boven ons, het huis naast ons, ons huis, vijf huizen verderop. Allemaal in quarantaine, het is echt bizar." Na anderhalve week versoepelingen, feestjes en festivals neemt het aantal coronabesmettingen rap toe. Vooral onder jongeren is het raak. "Iedereen die ik ken is aan het testen", zegt Jasmijn (19) uit Utrecht.
Besmettingscijfers vertienvoudigd: 'Iedereen die ik ken is aan het testen'
Het RIVM meldt vandaag een flinke stijging van het aantal besmettingen. Anderhalve week geleden waren er in een etmaal nog maar 504 besmettingen, nu zijn dat er 5475. In de provincie Utrecht is voornamelijk de stad Utrecht verantwoordelijk voor die verhoging. Meer dan de helft van de besmettingen in de hele regio komt uit de stad.
"Sinds de maatregelen losgelaten zijn is het echt bingo", zegt de GGD in Utrecht. "We doen nog altijd bron- en contactonderzoek. Een poosje was het daar heel rustig, met misschien vijftig besmettingen per dag, maar dat is echt omhoog geschoten."

Domino-effect

Dat zie je ook in de teststraat. Daar zie je vandaag vooral veel jongeren. Regelmatig komen bekenden elkaar tegen op het testterrein. "Hé, jij ook hier! Wat een toeval", roept Michiel (25). Hij zwaait naar een jongen die net komt aangefietst. Het blijkt zijn jaarclubgenoot te zijn. Waarschijnlijk hebben ze niet dezelfde besmettingsbron, zegt Michiel. "Maar we hebben elkaar laatst nog wel gezien."
De meeste jongeren die vandaag naar de teststraat togen, denken dat de feestjes en stapavondjes van de afgelopen twee weken de boosdoener zijn. Ofwel omdat ze zelf zijn geweest, of omdat vrienden, partners of huisgenoten daar waren: het inmiddels welbekende domino-effect.
"Het is uitgebroken op mijn studentenvereniging", zegt Jasmijn. "We krijgen steeds meer berichten van hele commissies die allemaal positief zijn. Eigenlijk breekt het helemaal opnieuw uit in mijn omgeving." Zelf heeft ze nergens last maar laat ze zich uit voorzorg testen, zegt Jasmijn. Bovendien is haar huisgenoot positief getest.
Ook Vincent en Lieven zijn getroffen door dat domino-effect. "Eén van onze huisgenoten heeft corona opgelopen op een feestje afgelopen zondag." Samen met acht huisgenoten zitten ze nu weer in binnen in afwachting van negatieve testen.
Eigenlijk breekt het helemaal opnieuw uit in mijn omgeving.
Jasmijn
Bij welke feesten of festivals uitbraken zijn geweest, mag de GGD in verband met privacy niet zeggen. "Wel hopen we dat organisaties contact met ons opnemen als er een uitbraak lijkt te zijn."
Maar bij sommige uitbaters zit de schrik er inmiddels wel goed in. Vandaag werd bekend dat verschillende horecazaken weer tijdelijk de deuren sluiten.

Hoe erg is die stijging?

Eerder deze week zei Bas Boogmans, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, dat hij het lastig vond om te zeggen hoe zorgelijk de stijgende besmettingscijfers zijn. Hij antwoordde toen: "Zolang het niet leidt tot ziekenhuisopnames, sterfgevallen en long covid is het niet zo erg, maar dat is nu nog niet te zeggen. Over een week of drie of vier weten we meer over de effecten van de versoepelingen in combinatie met de Delta-variant van het virus."
Ze zeggen: het kan weer jongens. Dan ga je daar wel gebruik van maken.
Vincent, student
De GGD benadrukt dat er nog steeds een risico is en dat het niet verstandig is om alle maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen, los te laten. "De ziekenhuizen liggen niet vol, maar besmettingen die oplopen kunnen nog steeds gevolgen hebben voor reizen. We hebben nog steeds een gezamenlijke verantwoordelijkheid."
De Delta-variant zorgt ervoor dat het coronavirus sneller rondwaart, merkt de GGD. En veel jongeren hebben nog geen prik gehad. "Er is bewust gekozen om van oud naar jong te vaccineren. We merken nu wel dat als de maatregelen losgelaten worden, het voor deze specifieke groep die nog niet volledig is gevaccineerd heel lastig wordt."

'Toch maar even niet doen'

Wat het risico ook is, Vincent snapt dat veel leeftijdsgenoten de afgelopen week op stap zijn geweest. "Ze zeggen: het kan weer jongens. Dan ga je daar wel gebruik van maken. Dat vind ik niet zo heel gek. Ik heb dat ook gedaan." Toch plaatst hij, en met hem velen, twijfels bij hoe waterdicht het systeem is. Sommigen wijzen naar mogelijk gesjoemel met QR-codes, anderen denken dat vooral het 'dansen met Janssen' problematisch is geweest.
De oplopende besmettingscijfers waren dinsdag al aanleiding voor een eerste ingreep van het kabinet. Waar je eerder na je laatste prik al direct het nachtleven in mocht, zegt het kabinet nu dat je twee weken moet wachten omdat je dan pas volledig beschermd bent.
En er volgen mogelijk meer maatregelen. Vanavond komt het OMT bij elkaar om een spoedadvies te geven. Dat advies wordt morgen bekend gemaakt. Bronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet overweegt clubs te sluiten en evenementen af te blazen.
Veel van de studenten zeggen hoe dan ook de komende tijd voorzichter te zijn. "Ik vind het wel eng", zegt Jasmijn. En hoewel Vincent uit quarantaine mag omdat hij twee keer is ingeënt, schrapt hij de komende tijd de feestjes. "Ik dacht: dat gaan we toch maar even niet doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.