Instellingen

Mantelzorgers in Utrecht zijn miljarden waard: 'Er wordt veel te veel op bezuinigd'

© Angeline Swinkels
PROVINCIE UTRECHT - Als alle 400.000 mantelzorgers in de provincie Utrecht zouden stoppen met zorgen voor hun naasten, zou het 2,5 tot 3,5 miljard euro kosten om hun werk door zorgprofessionals te laten doen. Dat heeft MantelzorgNL laten berekenen in een onderzoek. Volgens de belangenvereniging zijn mantelzorgers voor hun gemeente miljoenen waard.
"In een gemeente als De Bilt, dat 13.000 mantelzorgers telt op ruim 42.000 inwoners, zou het de gemeente jaarlijks tussen de 82 en 112 miljoen euro kosten als mantelzorgers hun werk neerleggen", rekenen de onderzoekers voor. "De waarde van hun inzet ligt tussen de 36 en 60 miljoen euro per jaar. Als zij door professionals vervangen moeten worden kost dat tussen 82 en 112 miljoen euro per jaar. Terwijl De Bilt vanuit het Rijk circa 300.000 euro krijgt voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers."
In maart was hier een landelijk onderzoek naar. Inmiddels zijn die cijfers opgesplitst per gemeente. De stad Utrecht telt de meeste mantelzorgers: 105.000.

Bezuinigingen

Volgens MantelzorgNL wordt door deze kaart duidelijk wat de verhouding is tussen de "enorme waarde" die mantelzorgers vertegenwoordigen en wat er in hen wordt geïnvesteerd. Door gemeentelijke tekorten op het sociaal domein wordt in steeds meer gemeenten op mantelzorgondersteuning bezuinigd, stelt bestuurder Liesbeth Hoogendijk.
"Door bezuinigingen verschuift geld dat is bedoeld voor bijvoorbeeld het waarderen van mantelzorgers naar andere kostenposten binnen de gemeente. Dat betekent dat gemeenten niet uitgeven wat zij ontvangen voor mantelzorg", zegt Hoogendijk.
"Helaas is het exacte bedrag dat wordt uitgegeven niet goed te herleiden, wat sturing en controle extra moeilijk maakt. Vaak wordt mij gevraagd of er vanuit het Rijk budget bij moet voor mantelzorgondersteuning, maar zolang de budgetten die hier wél voor bedoeld zijn, niet worden ingezet, voeren we een onmogelijke discussie."
Volgens de landelijke vereniging van mantelzorgers kent ons land zo'n vijf miljoen mantelzorgers. Een op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder helpt iemand uit zijn of haar eigen omgeving die hulp nodig heeft.

Mantelzorg is een breed begrip. Een keertje een boodschap doen voor je grieperige buurvrouw valt daar niet onder. Er wordt van mantelzorg gesproken als het gaat om langdurige zorg. Je kunt dan denken aan verzorging maar ook aan bijvoorbeeld hulp bij dagelijkse activiteiten.

Van alle mantelzorgers geven 830.000 mensen ook echt intensieve hulp, stelt MantelzorgNL. Dan gaat het om zowel langdurige hulp (meer dan drie maanden) als intensieve hulp (meer dan acht uur per week).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.